Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Драгана Трифкович: САЩ координират действията както на сръбското правителство, така и на опозицията

В Белград започнаха масови протести срещу сръбското правителство. Представители на опозицията и техни симпатизанти, които не са съгласни с резултатите от последните парламентарни избори, излязоха на улицата, блокираха пътища и започнаха да атакуват правителствени сгради с искане за провеждане на нови, честни избори. В отговор правоохранителните органи се опитват да спрат безредиците, използвайки сълзотвеорен газ. Ситуацията се нажежава.

Според сръбския президент Александър Вучич, който е на власт от 12 г., има план за извършването на държавен преврат в Сърбия по модела на украинския Майдан през 2014 г. с помощ отвън.

Възможен ли е политически катаклизъм в Сърбия?

Драгана Трифкович, директор на сръбския Център за геостратегически изследвания, представи друга гледна точка по въпроса:

„На 17 декември тази година в Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни и местни избори. Целта на организирането на предсрочни избори беше да се легитимира политиката на управляващия режим, особено по отношение на Косово и Метохия.

Той подписа Брюкселското споразумение през 2013 г. и Вашингтонското споразумение през 2020 г., според което Сърбия на практика се отказва от суверенитета си и се съгласява с решенията на албанските сепаратисти, подкрепяни от Вашингтон.

Също през февруари тази година в град Охрид беше приет устно френско-германски план, признаващ суверенитета, териториалната цялост и националните символи на независимо Косово. Съединените щати смятат, че устното съгласие на сръбския президент Александър Вучич е достатъчно, за да легитимира независимо Косово. В същото време президентът на Сърбия повтаря, че никога няма да признае независимостта на Косово, но не отменя вече подписаните споразумения и устно съгласие.

За САЩ е важно да завършат проекта за независимост на Косово след изборите и за тази цел координират действията както на правителството, така и на опозицията. Това трябва да се има предвид при оценката на настоящата ситуация в Сърбия, където протестите и политическата нестабилност са само част от по-голям план.

Абсолютно не подкрепям намесата на чуждестранен фактор в Сърбия, както и насилствените протести. Факт е обаче, че и управляващите, и опозицията имат една и съща политическа програма – безспорната интеграция на Сърбия в ЕС. Наскоро ЕС включи ангажимента на Сърбия да признае независимостта на Косово в процеса на европейска интеграция.

В заключение, протестите в Сърбия се организират от опозицията поради изборни нарушения, но те не представляват заплаха за режима, освен ако не получат пълна подкрепа от Запада, което сега не е така. Затова прозападната опозиция се използва от американския посланик като фактор за контрол по отношение на правителството, така че правителството да изпълнява всички подписани договори, свързани с Косово.

След предсрочни избори Александър Вучич спечели мнозинство в парламента и всъщност консолидира властта си. От една страна, управляващите се опитват да забавят изпълнението на вече подписаните и договорени ангажименти за Косово, а от друга страна, САЩ искат да реализират изцяло проекта за независимост на Косово преди американските избори.

Така че, ако сравним ситуацията в Сърбия със ситуацията в Украйна преди Майдана, защото има много такива сравнения, трябва да сме наясно с ключовата разлика. Това се дължи на факта, че Янукович отложи подписването на споразумението с ЕС, а Вучич се застъпва за идеята за безспорна интеграция на Сърбия в ЕС и продължава да си сътрудничи със Евросъюза. Поради тази причина считам, че няма опасност от държавен преврат в Сърбия.

Тази пролет имахме много по-сериозни демонстрации в Сърбия, където над 100 000 души излязоха на улицата, но след като прозападната опозиция застана начело в тези протести, те бяха потушени. Трябва също да се отбележи, че недоволството на гражданите в Сърбия очевидно съществува и те са еднакво недоволни от правителството и опозицията, т.е. от цялата политическа сцена в Сърбия.

Всъщност в Сърбия няма алтернатива на пътя към ЕС, както и няма сериозни политически структури, които биха могли да спечелят доверието на гражданите. По тази причина не е ясно до какво може да доведе нарастващото недоволство на гражданите. Политическата стабилност се основава единствено на споразумението между правителството и опозицията с американския посланик, а интересите на сръбските граждани нямат нищо общо с това.“

Още по темата:

Източник:OSN Media
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.