Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дрескодът на ЕС за срещата в Киев: Носете костюм, а не зелено като Зеленски

Еврокомисарите задължени да носят костюми, за да може военният облик на президента Зеленски да заеме централно място

Подготовката за срещата на върха между ЕС и Украйна в Киев, която започна в четвъртък, е включвала инструкция към пътуващите брюкселски чиновници да избягват да носят нещо, което би могло да отвлече вниманието от зелено-камуфлажното облекло, предпочитано от украинския президент Володимир Зеленски.

Изпратена от генералния секретариат на Европейската комисия миналата седмица, инструкцията изисква „обичайно бизнес облекло“ и казва, че всичко „зелено, каки или твърде ярко“ трябва да се избягва, съобщи белгийският вестник Politico. Изданието описва инструкцията като „очевиден опит да се запази военния външен вид на домакините“ и по-специално на Зеленски.

Няма официално обяснение в този смисъл, но неназовани дипломати от ЕС, които са разговаряли с Politico, са заявили, че е „в съответствие с очакванията“ да „останат в съответствие с политическото послание“.

В инструкцията се споменава също, че членовете на протокола ще се „намесват, когато е необходимо“ по време на всякакви снимки, за да се уверят, че снимките подкрепят посланието, което ЕС желае да предаде.

Това послание е, че Брюксел подкрепя правителството в Киев – макар и недостатъчно, за да му предостави членство и всякакви привилегии, които биха могли да му предоставят.

Зеленски официално подаде молбата на Киев за кандидатурата на Киев за членство в ЕС миналия февруари, само дни след ескалацията на конфликта с Русия. Брюксел даде на Украйна статут на кандидат през юни, започвайки процес, който обикновено отнема години и дори десетилетия.

„Вярвам, че Украйна заслужава да започне преговори за членство в ЕС тази година“, заяви Зеленски пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Досега ЕС се съгласи да ускори получаването на молбата на Украйна. Евросъюзът също така финансира правителството на Киев с милиарди евро безвъзмездни средства и заеми, както и програма за обучение на украински войски в няколко държави-членки. Брюксел обаче не желае да остави настрана нормалните си критерии за членство, които Киев в момента не е в състояние да изпълни, подчертава Politico.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.