Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дронове камикадзе атакуваха американска база

Дронове камикадзе са атакували американска военна база в Южна Сирия, като един е успял да удари комплекса, съобщи Централното командване на САЩ.  1000 американски войници се намират в страната въпреки многократните искания от страна на Дамаск те да се изтеглят.

Централното командване заяви, че атаката е включвала три дрона камикадзе и се е случила в петък сутринта в американския гарнизон в Ал Танф, Сирия, където американските сили отдавна са разположени заедно с бойци от Сирийската свободна армия.

„Два от дроновете бяха свалени от коалиционните сили, докато един удари комплекса, ранявайки двама членове на партньорските сили на Сирийската свободна армия, които получиха медицинско лечение. Няма пострадали американци“, заявиха военните и добавиха, че подобни удари са „неприемливи“, тъй като „излагат на риск нашите войски и нашите партньори и застрашават борбата срещу „Ислямска държава“.

Разположен близо до тристранния граничен възел с Ирак и Сирия, предният пост Ат Танф беше създаден от американските войски през 2016 г. Скоро те се обединиха с бунтовническа фракция, известна тогава като Maghaweir al-Thowra (Командоси на революцията), която оттогава се преименува на Сирийска свободна армия (различна от бившата Свободна сирийска армия).

Докато Вашингтон твърди, че „проверената опозиционна“ група е предназначена за борба с терористите от „Ислямска държава“ (ИДИЛ) и се е отказала от целите си да свали сирийския президент Башар Асад, тя се сблъска с противоречия през последните месеци на фона на твърденията за корупция и трафик на наркотици от нейните членове. През септември водената от САЩ коалиция беше принудена да уволни командира на групировката, като военните заявиха, че този ход „се е случил, за да се гарантира дългосрочният успех“ на милицията.

Гарнизонът Ал Танф беше подложен на подобни атаки с дронове няколко пъти през годините със спорадични удари от неидентифицирани извършители. Миналото лято руските сили, които продължават да подкрепят правителството в Дамаск, извършиха няколко въздушни удара в района срещу група „обучени и екипирани от САЩ“ бойци, за които се твърди, че „са извършили терористични актове и са убили цивилни“.

В допълнение към 200 американски войници, базирани в Ал Танф, около 700 действат на други места в Сирия, повечето в богатия на петрол североизток на страната, където са в съюз с кюрдски бойци. Сирийското правителство многократно е обявявало военното присъствие на Вашингтон за незаконно и продължава да обвинява американските сили в кражба на огромни количества от енергийните ресурси на страната. Подобни обвинения към САЩ многократно отправи и Китай, призовавайки американските войски да се изтеглят от Сирия и да спрат да „крадат сирийския петрол“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.