Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дунавското хоро на Нова година вече ще се плаща

Символът на Нова година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права, съобщиха от Музикаутор. Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите минути на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им, предупредиха от сдружението за защита на авторските права в музиката.

Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на 36-ти пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Неговите наследници са защитили авторски права за музиката му.

От сдружението коментират, че въпреки дългогодишните усилия, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права.

Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд, допълват от Музикаутор.

Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които Музикаутор представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Музикаутор напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.