Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Два пътнически Airbus A340 „изчезнаха“ над Иран

Два самолета Airbus A340, принадлежащи на гамбийската лизингова компания Macka Invest, които трябваше да летят от литовското летище „Шяуляй“ до Шри Ланка и Филипините, се озоваха в Иран. Информацията за „изчезналите“ самолети беше публикувана в социалните мрежи още на 29 февруари, но едва сега беше потвърдена официално от литовските власти.

Освен търговско летище в Шяуляй се намира и военновъздушна база на НАТО. Полетните данни показват, че транспондерите на самолетите с регистрационни номера C5-MIA и C5-MIC са били изключени, след като са навлезли във въздушното пространство на Иран. Малко след това платформата за авиационни данни ch-aviation съобщи, че единият самолет е кацнал на летище „Мехрабад“ в Техеран, а другият се е приземил на летище „Конарак“ в Чабахар в южната част на страната. Самолетите са били в Латвия от 2022 г.

Два пътнически Airbus A340 „изчезнаха“ над Иран
Източник: flightradar24.com

По този начин Mahan Air, авиационна компания, работеща в Иран, успя да се сдобие с два самолета въпреки санкциите на САЩ, наложени заради ядрената програма на Техеран, коментира литовската медия vz.lt.

Трети самолет на Macka Invest все още е на летището в Шяуляй. Директорът на латвийското летище Аурелия Куезада съобщи, че самолетът не е получил разрешение да излети заради резервните части, които е превозвал.

„Самолетът трябваше да лети за Филипините, но предполагаме, че е можел да кацне и в Иран. Нищо не можеше да предотврати това. Така че просто не го оставихме да излети, когато разбрахме, че първият самолет е кацнал в Иран“, каза Куезада.

Oro Navigacija, литовският държавен доставчик на навигационни услуги, коментира пред vz.lt, че трите самолета не са събудили никакви подозрения и движението им извън литовското въздушно пространство е в рамките на компетентността на доставчиците на аеронавигационни услуги в други страни.

През декември 2022 г. четири самолета A340, дерегистрирани от Turkish Airlines, излетяха от Южна Африка и кацнаха в Техеран. За разлика от двата регистрирани в Гамбия A340, четирите самолета, регистрирани в Буркина Фасо, летяха с включени транспондери. По-късно сателитни снимки потвърдиха присъствието на четирите самолета Airbus A340 на иранското летище.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.