Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Сръбски МиГ-29 се опитаха да прехванат неидентифициран летящ обект на 100 км от Белград

Сръбските ВВС вдигнаха двойка изтребители МиГ-29 на дежурство заради неидентифициран обект, забелязан в небето над град Валево. В изявление на сръбското министерство на отбраната се съобщава, че тази сутрин е засечен неидентифициран въздушен обект на височина пет километра и половина.

„Днес, в 10.39 часа, силите, постоянно участващи в контрола и защитата на суверенитета на въздушното пространство на Република Сърбия, засякоха неизвестен летящ обект над Валево на височина 5500 метра“, съобщава министерството на отбраната.

Появата му в суверенното въздушно пространство е докладвана на президента и върховен главнокомандващ на Сърбия Александър Вучич. Той е дал заповед за прехващане на въздушната цел. Освен това, според Министерството на отбраната, дежурните подразделения за противовъздушна отбрана и радарни ракети са прехвърлени в режим на засилено дежурство и продължават да наблюдават въздушното пространство на страната.

„Когато дежурната двойка самолети се приближи до зоната на прехващане, целта се загуби от радара. Изтребителите продължиха полета си и извършиха проучване на района в съответствие с процедурата. След претърсването на района на двойката дежурни изтребители беше наредено да се върнат на летището си, докато други сили възобновиха редовното наблюдение на въздушното пространство“, според сръбското министерство на отбраната.

Валево е разположен на 100 километра западно от столицата Белград. В града се намира най-големият сръбски оръжеен завод „Крушик“.

Преди два дни сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му ще бъде изправена пред голяма заплаха за националните си интереси в близко бъдеще, без да дава подробности.

Още по темата: През България се пренасят сръбски ракети „Град“, закупени от САЩ, с такива ракети Украйна обстрелва Белгород в Русия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.