Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Двойните стандарти на ЕС към Газа и Украйна: 32 000 са убитите палестинци, но Русия е „агресор“, а Израел не

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова лидерите на ЕС да покажат същата загриженост за цивилните в Газа, както в Украйна. Докато ЕС насочи десетки милиарди евро за отблъскване на руските сили в Украйна, той едва сега, след 5 месеца бомбардировки и 32 000 убити цивилни, поиска от Израел да не нахлува в бежански лагер в Газа. Въпреки това срещу Израел няма санкции, за разлика от Русия.

„Основният принцип на международното хуманитарно право е защитата на цивилните. Трябва да се придържаме към принципите в Украйна, както и в Газа, без двойни стандарти“, каза Гутериш пред репортери преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар посочи същите двойни стандарти в отношението на Европа към палестинците и украинците, както и към Русия и Израел.

„Отговорът на ужасяващата криза в Палестина не беше най-доброто представяне на Европа, честно казано“, каза Варадкар. – „Мисля, че това подкопава особено усилията ни да защитим Украйна, защото толкова много страни в Глобалния Юг –по-голямата част от света – тълкуват действията на Европа по отношение на Украйна срямо Палестина като двойни стандарти. Мисля, че те имат право.“

ЕС отговори на конфликта в Украйна, като наложи 13 пакета икономически санкции на Москва и насочи повече от 80 милиарда евро  военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна, без да се брои двустранната помощ, изпратена от отделни държави членки. За сравнение, Европейската комисия ще похарчи само 150 милиона евро за помощ за Газа тази година и няма намерение да налага санкции на Израел.

Докато лидерите на ЕС многократно обвиняват Русия, че взема на прицел цивилни в Украйна, броят на цивилните жертви в Газа отдавна надмина броя на жертвите в Украйна. Близо 32 000 палестинци – повечето от които жени и деца – са били убити за пет месеца бомбардировки на Газа. Това е три пъти повече, отколкото загиналите за две години конфликт в Украйна, според данни на ООН и здравното министерство в Газа. Убитите цивилни в Украйна към 15 февруари 2024 г. за 2 г. са 10 582, според ООН.

Тъй като Израел поддържа почти пълна обсада на Газа, гладът е неизбежен в анклава, предупреди  ООН. В доклад на организацията, публикуван тази седмица, се посочва, че 70% от 2,3 милиона жители на Газа в момента са изправени пред „катастрофален глад“ и че двама на всеки 10 000 души там ще умират ежедневно от глад, недохранване и болести, ако не им се помогне веднага.

Лидерите на ЕС приеха съвместно изявление на срещата на върха тази седмица, призовавайки за „незабавна хуманитарна пауза, водеща до устойчиво прекратяване на огъня“ в Газа. В изявлението се казва: „израелското правителство да се въздържа от сухопътна операция в Рафах“ и „такава операция би имала опустошителни хуманитарни последици и трябва да бъде избегната“.

Разположен в южната част на Газа на границата с Египет, Рафах е дом на повече от един милион разселени палестинци от други части на блокираната палесинска територия. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е „решен“ да изпрати войски в Рафах въпреки международното осъждане.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. няма двойни стандарти. Има един стандарт – западния свят от столетия се опитва да завладее света. След като уредиха междуособиците помежду си през ПСВ и ВСВ (англосаксите победиха другите западни имперци) завладяването продължи с източна европа. Сега се оптитват с азия като опитите са през Русия и през юга. Това е стандартът. А и Байдън го каза – от това което сме завладели няма да си тръгнем. Ако някой иска да ги прогони ще се лее кръв. справка афганистан, украйна, палестина, сирия, и т.н. Без bой не си тръгват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.