Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Двувалентната ваксина на Pfizer срещу Ковид-19 е свързана с инсулти, съобщи FDA

Двувалентната ваксина на Pfizer срещу Ковид-19 показа потенциална връзка с инсулт при хора над 65 години, съобщиха американските здравни власти, цитирайки предварителни данни от една от няколкото бази данни за безопасност на ваксините.

Потенциалният риск с ваксината на Pfizer не е бил наблюдаван в други бази данни за безопасност, нито е бил наблюдаван с ваксината срещу Ковид на Moderna, се казва в изявление на американската Администрация по храните и лекарствата, цитирано от Bloomberg.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) заявиха в петък, че базата данни на CDC за ваксини е разкрила възможен проблем с безопасността, при който хората на 65 и повече години са по-склонни да получат исхемичен инсулт 21 дни след ваксиниране с двувалентната ваксина на Pfizer/BioNTech, в сравнение с дните 22-44, съобщи Ройтерс.

Исхемичният инсулт, известен още като мозъчна исхемия, се причинява от запушвания в артериите, които пренасят кръв към мозъка.

FDA и CDC заявиха, че други големи проучвания, системата за докладване на нежелани събития при ваксини на CDC, базите данни на други държави и базите данни на Pfizer-BioNTech не са отбелязали този проблем с безопасността, добавяйки, че се изискват повече проучвания.

„Въпреки че съвкупността от данни в момента предполага, че е много малко вероятно сигналът във VSD (Vaccine Safety Datalink) да представлява истински клиничен риск, ние вярваме, че е важно да споделим тази информация с обществеността“, казаха здравните власти.

Pfizer и BioNTech заявиха в изявление, че са били запознати с ограничени съобщения за исхемични инсулти при хора на 65 и повече години след ваксинация с тяхната ваксина.

„Нито Pfizer и BioNTech, нито CDC или FDA са наблюдавали подобни открития в множество други системи за мониторинг в САЩ и в световен мащаб и няма доказателства, които да заключат, че исхемичният инсулт е свързан с употребата на ваксините срещу COVID-19 на компаниите“, добавиха от компанията.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.