Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 1 юни, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Двувалентната ваксина на Pfizer срещу Ковид-19 е свързана с инсулти, съобщи FDA

Двувалентната ваксина на Pfizer срещу Ковид-19 показа потенциална връзка с инсулт при хора над 65 години, съобщиха американските здравни власти, цитирайки предварителни данни от една от няколкото бази данни за безопасност на ваксините.

Потенциалният риск с ваксината на Pfizer не е бил наблюдаван в други бази данни за безопасност, нито е бил наблюдаван с ваксината срещу Ковид на Moderna, се казва в изявление на американската Администрация по храните и лекарствата, цитирано от Bloomberg.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) заявиха в петък, че базата данни на CDC за ваксини е разкрила възможен проблем с безопасността, при който хората на 65 и повече години са по-склонни да получат исхемичен инсулт 21 дни след ваксиниране с двувалентната ваксина на Pfizer/BioNTech, в сравнение с дните 22-44, съобщи Ройтерс.

Исхемичният инсулт, известен още като мозъчна исхемия, се причинява от запушвания в артериите, които пренасят кръв към мозъка.

FDA и CDC заявиха, че други големи проучвания, системата за докладване на нежелани събития при ваксини на CDC, базите данни на други държави и базите данни на Pfizer-BioNTech не са отбелязали този проблем с безопасността, добавяйки, че се изискват повече проучвания.

„Въпреки че съвкупността от данни в момента предполага, че е много малко вероятно сигналът във VSD (Vaccine Safety Datalink) да представлява истински клиничен риск, ние вярваме, че е важно да споделим тази информация с обществеността“, казаха здравните власти.

Pfizer и BioNTech заявиха в изявление, че са били запознати с ограничени съобщения за исхемични инсулти при хора на 65 и повече години след ваксинация с тяхната ваксина.

„Нито Pfizer и BioNTech, нито CDC или FDA са наблюдавали подобни открития в множество други системи за мониторинг в САЩ и в световен мащаб и няма доказателства, които да заключат, че исхемичният инсулт е свързан с употребата на ваксините срещу COVID-19 на компаниите“, добавиха от компанията.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.