Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Джон Болтън призна, че е планирал държавни преврати

Бившият висш служител на Белия дом заяви, че свалянето на правителствата отнема "много работа"

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън направи шокиращо причнание, че е помагал за свалянето на чуждестранни правителства, докато на бившия президент Доналд Тръмп му е липсвала предвидливостта да извърши свой собствен пуч у дома.

Говорейки пред Джейк Тапър от CNN след изслушването във вторник в Конгреса за бунта на Капитолия на 6 януари миналата година, Болтън настоя, че бившият главнокомандващ не би могъл да направи „внимателно планиран преврат“, тъй като „това не е начинът, по който Доналд Тръмп прави нещата“.

Когато телевизионният водещ коментира, че „човек не трябва да бъде брилянтен, за да направи опит за преврат“, Болтън настоя, че лично е участвал в свалянето на чужди правителства и че такива проекти изискват значително планиране.

„Не съм съгласен с това. Като човек, който е помогнал при планирането на преврати – не тук, но, нали знаете, други места – това отнема много работа“, продължи бившият служител на Белия дом. „И това не е, което (Тръмп) направи. Просто се препъваше от една идея в друга.“

Когато Тапер попита за повече подробности, Болтън отказа да разясни, но спомена Венецуела, където подпомогнати от САЩ опозиционни фигури се опитаха да свалят президента Никола Мадуро през 2019 г., но не успяха да спечелят  силите за сигурност на своя страна.

Усилията във Венецуела „се оказаха неуспешни“, каза Болтън и добави: „Не че имахме  толкова общо с това, но видях какво е необходимо за опозиция, за да се опита и да свали незаконно избран президент и те се провалиха“.

Като съветник по националната сигурност на Тръмп Болтън публично подкрепяше лидера на опозицията Хуан Гуайдо по време на опита за преврат, като дори прибягваше към публикации в социалните мрежи с призив към висши венецуелски служители да се присъединят към усилията на опозицията. В коментарите пред медиите по това време обаче той твърдеше, че „това очевидно не е преврат“, а Гуайдо е „законният“ лидер на Венецуела.

Водещият на CNN коментира: „Чувствам, че има други неща, които не казвате“, а Болтон отговори: „Сигурен съм, че има“, и отказа повече подробности.

Болтън е служил на топ позиции в няколко администрации от 80-те години на 20-ти век насам, работи като помощник главен прокурор на бившия президент Роналд Рейгън, служител в Държавния департамент при бившия президент Джордж Буш, а по-късно – и като посланик в ООН при бившия президент Джордж Буш-Младши. Работата му в администрацията на Тръмп беше прекратена поради разногласия с президента, като в крайна сметка подаде оставка, след като тези разногласия станаха публично достояние.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.