Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Джон Малкович поставя пиеса, осмиваща българите, в Народния театър

На 18 април приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Народния театър.

Репетициите ще започнат през октомври 2024 г., а премиерата ще се състои през ноември на голямата сцена в Народния театър. „Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от ирландския драматург Бърнард Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация.

Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г. Бърнард Шоу представя българите като хора, които не четат и не се къпят.

В много европейски страни, във Виена, Берлин и другаде, пиесата е свалена от репертоара след протест на българската общност срещу окарикатуряването на историята и героите ни от войната.

Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, което издава пиесата, пише за нея: „Предизвикала е възражения, полемики, разпалвала е честолюбия. Нейният автор е обвиняван в тенденциозно отношение към България и българите. Така или иначе тази пиеса има значимо място в творчеството на великия драматург. Тя е знак за историята на предразсъдъците, за драмите на себепознанието и за трудния път на европейските народи едни към други. Не на последно място пиесата ни показва колко значим за колективната идентичност е погледът на Другия“.

Американски актьор, режисьор и продуцент Джон Малкович ще постави пиесата на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър „Circle in the Square“ в Ню Йорк.

Новината предизвика полярни реакции в социалните мрежи.

„Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите в Народен Театър „Иван Вазов“?, попита рапърът Иван Динев – Устата. Той публикува във Фейсбук отворено писмо до Васил Василев, директор на Народния театър „Иван Вазов“, и Найден Тодоров, служебен министър на Културата“:

„Вчера, 19.04.2024 г, попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен театър „Иван Вазов“. Дотук няма нищо лошо, дори напротив……..но пиесата, която той планира да постави през месец ноември е по творбата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година.

Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература, но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него. Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите, което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея. С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.

Тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години (първото и издание е през 2018) и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903 г. е забранена във Виенския „Бургтеатър“, а през 1921 година български студенти освиркват „комедията“ в Берлин и Виена, където впоследствие спектаклите са свалени от репертоара. Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се, не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ не е познавал и българската литература с творби като „Бай Ганьо“ и „Криворазбраната цивилизация“.

Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за директора на Народния театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните? Замислете се чие име носи Народният театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в „Новото гробище над Сливница“:

„Българио, за тебе те умряха,

една бе ти достойна зарад тях,

и те за теб достойни, майко, бяха…“

А достойна ли е според вас тази пиеса за Народния театър? Знаете ли каква война е това за България? Колко доброволци хващат пушките и отиват да защитават току що създаденото Отечество, Родина, Свободна България?

Знаете ли, че един от тези доброволци, докато пътува с влака за фронта, написва едно стихотворение, няколко стиха за Родината, която отива да защитава? Той, за щастие, оцелява. Казва се Цветан Радославов, а стиховете му звучат и ще продължават да звучат така:

„Горда Стара планина,

до ней Дунава синей,

слънце Тракия огрява,

над Пирина пламеней……“

Точно тези няколко стиха стават гордост за всеки истински българин. А вие българи ли сте?

Тази пиеса е обида за всеки българин и не бива да бъде допускано тя да бъде поставяна на която и да е сцена в България, най-малко на тази на Народния театър „Иван Вазов“. Обратното не само би означавало, че сме съгласни с написаното в нея, а и че сме народ, който сам не уважава себе си и предците си, загинали за неговата свобода.“

Иво Сиромахов отговори на Устата във Фейсбук, че „излишно се пенява“ и в пиесата „няма нищо страшно“: „Пиесата е поставяна два пъти на българска сцена – през 2007 и 2010 година. Аз съм я гледал в Русенския театър, режисьор беше Николай Поляков. Мисля, че беше озаглавил спектакъла „Шоколадовият войник“. Патриотизмът е чудесно нещо. Но не е зле и да се чете.“

„Не знам колко пъти да ти повторя че съм я чел. Даже в поста си съм забравил да цитирам възмущението на шоколадовия войник Блънчли: „Каква държава! Правят си оръдията от черешови дървета.“ Всички герои ли искаш да ти изброя, сюжета в трите действия или само края да ти разкажа?“, отговори Устата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

 1. Вижте сега… некъпането, пестенето на хартия и носенето на дрипи е съвсем в духа на съвременната Зелена повестка, така че излизаме много прогресивни даже! 😉

  Не съм чел тази пиеса на Шоу, но я заклеймявам! 😉

  Малкович, най-малкото, си прави скандална реклама с избора на пиесата.
  Нищо лошо.

  Не рипайте като ужилени: ако няма нищо вярно в представеното от Шоу, то той излиза малко смешен, а не българите.

  Прочее, тятър не гледам – наще много крещят „по Станиславски“…

 2. Редно е да няма публика най-малкото, но Иво Сиромахов ще иде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.