Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Джордж Клуни отрече фондацията му да иска арест на руски журналисти

Джордж Клуни отрече твърденията на адвокат на фондацията, която холивудският актьор финансира заедно със съпругата си Амал, че планират да поискат ареста на руски журналисти в Европа.

Актьорът отговори след интервю на Анна Нейстат, правен директор на The Docket, един от проектите, спонсорирани от Фондация „Клуни за справедливост“. Нейстат твърди, че нейният екип работи за осигуряване на заповеди за арест на руски журналисти в Европа за предполагаемо „подбуждане към геноцид“ в Украйна.

„Някой в нашата фондация се е изказал погрешно“, гласи кратко изявление, публикувано в социалните мрежи от фондацията на Клуни, от името на актьора.

„Ние от фондация „Клуни“ никога не бихме тръгнали след журналисти, дори и да не сме съгласни с тях“, добави актьорът и отбеляза, че баща му Ник работи в медиите: „Имаме дълга история в защитата на журналистите“.

Според адвоката на „Клуни за праводъдие“ подходът да се иска арест през Европол е по-практичен от търсенето на обвинителни актове чрез Международния наказателен съд, който обикновено разглежда случаи на геноцид. Нейстат твърди, че нейният екип търси държава, готова да преследва руснаците въз основа на „пропаганда на агресивна война“.

Досега не е имало такъв прецедент на успешни съдебни преследвания, отбеляза Нейстат, въпреки че няколко европейски държави – включително Полша, Словакия и Молдова – имат съответните закони.

Най-малкото The Docket може да направи пътуването по-трудно за целевите лица, твърди Нейстат. Групата възнамерява да поиска от държава, която би имала „политическата воля“, да издаде заповеди за арест тайно, така че руските журналисти да „пътуват до други нации и да бъдат арестувани там“.

Забележките на Нейстат, които тя направи в интервю за „Гласът на Америка“, бяха приветствани от висши украински служители. Андрей Йермак, началник на президентския офис на Владимир Зеленски, нарече коментарите „много важни“ и заяви, че те са в съответствие с целите на Киев за санкциониране на „руските пропагандисти“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.