Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕЦБ призова банките от еврозоната да напуснат Русия възможно най-скоро

Банките от еврозоната трябва да намалят операциите си в Русия или да напуснат изцяло страната, заяви председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енрия на брифинг във вторник.

Според него кредиторите рискуват репутацията си, ако продължат да работят в санкционираната държава.

„Мисля, че е важно банките да останат много фокусирани върху по-нататъшното намаляване на експозициите си и в идеалния случай да излязат от пазара възможно най-скоро“, заяви Енрия.

„Това е процес, който ние не само препоръчваме, но и силно притискаме банките да изпълняват, защото има огромен репутационен риск да продължат да работят в Русия“, добави той.

Енрия заяви, че руските клонове на банки от еврозоната са ограничили операциите си и например вече не отпускат нови заеми. Той също така призна, че процесът на оттегляне от Русия става все по-труден поради новото законодателство, което включва изискване за одобрение от президента.

Редица чуждестранни банки напуснаха Русия през последната година на фона на западните санкции, които последваха началото на войната в Украйна. Въпреки това няколко кредитора, включително някои от еврозоната, продължават да работят в страната. Сред тях са Райфайзенбанк и УниКредит Банк, които са дъщерни дружества на австрийската Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) и италианската УниКредит. И двете играят решаваща роля в руската икономика, като дават възможност за плащания в евро към и от страната. Те са и единствените чуждестранни субекти в списъка на Руската централна банка от 13 системно важни кредитни институции.

Райфайзен обяви през април, че обмисля да продаде бизнеса си в Русия, но предупреди, че ще понесе значителни загуби, ако реши да се освободи от страната. Председателят на Надзорния съвет на банката Ервин Хамеседер по това време обвини „морално арогантните“ критици на продължаващата работа на Райфайзен в Русия в „черно-бяло морално мислене“. Той настоя, че повечето западни бизнеси продължават да работят в страната въпреки санкциите и геополитическите кризи.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.