Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Един от авторите на „зелените“ политики на ЕС срещу употребата на газ започва работа в газова компания

Архитектът на „Зелената сделка“ на ЕС, целяща да ограничи употребата на газ и други изкопаеми горива, Дидерик Самсом напусна поста си в Брюксел, за да поеме висок пост в нидерландската държавна газова компания Gasunie, става ясно от прессъобщение на компанията.

В нарушение на етичните правила влиятелният служител на ЕС, работещ по политиките на блока в областта на климата, не е поискал разрешение от Европейската комисия, преди да приеме офертата на нидерландския газов оператор.

Дидерик Самсом обяви, че е приел поста председател на Надзорния съвет в холандската Gasunie.

Съгласно правилата на Европейската комисия, предназначени да предотвратят неправомерно влияние на индустрията, напускащите длъжностни лица трябва да поискат разрешение от изпълнителната власт на ЕС, за да поемат роля, свързана с предишната им работа.

„Поради грешка от моя страна позицията не е била правилно съобщена на Комисията своевременно. Много съжалявам за това“, каза Самсом в изявление, публикувано от Gasunie.

Той напусна Комисията по-рано този месец след пет години, в които заемаше ключовата роля на началник на кабинета на двама еврокомисари по климата – Франс Тимерманс и Вопке Хукстра. През това време той беше един от архитектите на климатичните закони, насочени към преразглеждане на енергийната система на ЕС.

Според правилата Комисията има 30 дни, за да реши дали да му забрани да поеме поста или да постави условия за ангажимента му с Gasunie. Според прессъобщение, публикувано от компанията, се очакваше Самсом да поеме ролята си на председател на борда на 1 юли.

„Тази надзорна роля без изпълнителни функции в Надзорния съвет на държавно предприятие не представлява потенциален конфликт на интереси с предишната ми роля като служител на Комисията. Така че ще изчакам процедурата на Комисията, която сега е започната“, каза той, цитиран от Politico.

Комисията няма да коментира дали Самсом трябва да забави започването на новата си работа. Говорителят Олоф Гил заяви, че изпълнителната власт на ЕС „оценява искането за одобрение в съответствие със стандартните процедури“.

Основната дейност на Gasunie е доставката на природен газ до клиенти в Германия и Холандия. Компанията е направила значителни инвестиции в производство на енергия от водород. Самсом коментира пред Politico, че иска да помогне за трансформирането на операциите на компанията, за да пренася чиста енергия.

Въпреки твърденията му бившият вече високопоставен еврочиновник се присъединява към компания, която се занимава предимно с газ.

Самсом беше отговорен за обширен пакет от закони, който, макар и да включваше компромиси, имаше за цел да премахне използването на изкопаеми горива в ЕС.

Още по темата: Брюксел ни натиска да минем на енергия от водород, докато получава 75,7 млн. евро годишно от водородното лоби 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Спираш доставките на конкуренцията с политическата си позиция, след което напускаш и отиваш да работиш при останалия монополист на пазара. Дружеството държи голяма част от газопреносната мрежа в Нидерландия и ГЕРМАНИЯ ;) Направо нечувано :D Това е все едно американски висшестоящ военен да лобира за частна военнопромишлена копмания и след като тя спечели държавна поръчка за милиарди долари, той да се пенсионира и отиде да работи в частната компания ;)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.