Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Един от най-големите западни инвеститори в Украйна обвини кабинета на Зеленски в корупция

Един от най-големите частни западни инвеститори в Украйна публично заяви, че корумпирани служители в службите за сигурност на страната и администрацията на президента Володимир Зеленски се опитват да вземат от него десетки милиони евро.

Арнулф Дамерау, англо-германски бизнесмен и бивш съветник на Glencore, разкри пред Financial Times, че е бил изнудван от клика от висши украински служители. Западните правителства си затварят очите за корупцията в Украйна, тъй като подкрепят Киев в конфликта с Русия.

От август 2023 г. Дамерау е съсобственик на „Космолот“, голям сайт за онлайн игри и виртуално казино, и се нарежда на 10-то място по данъчни плащания към държавния бюджет. През ноември, след проверка от Бюрото за икономическа сигурност на Украйна, компанията на инвеститора е била обвинена в нарушаване на законодателството в областта на хазарта и укриване на данъци в размер на 560 милиона евро.

В резултат на поредица от съдебни дела и действия, разпоредени от отдела, сметките на дружеството са замразени. Дамерау твърди, че исковете срещу компанията са изфабрикувани. Той отбеляза, че Kosmolot е започнал дейността си едва в 2021, след като украинското правителство промени закона за хазарта. Миналата година общите приходи са били 208 милиона евро в сравнение с 4,8 милиона евро през 2022 г. и 250 хиляди евро през 2021 г.

Украински служител се срещнал с него във Виена през декември и заявил, че съдебните дела срещу „Космолот“ ще отпаднат, ако Дамерау е готов да предаде контрола над половината от компанията на офшорен тръст, каза Дамерау. Бизнесменът споделил снимки и подробности от срещата, както и имената на замесените, със службите за сигурност в Европа и Вашингтон.

Дамерау също така заяви пред FT, че ще сподели опита си на срещата на върха за възстановяването на Украйна в Берлин през юни, на която е поканен да участва като основен пряк чуждестранен инвеститор. Говорител на Зеленски отказа коментар.

Още по темата: Всеки трети депутат на Украйна си е купил кола или недвижим имот през първата година на войната 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Искаме повече информация за американецът Бентли, който от 2014 г се бие в редовете на руската армия в Донецк. Разправят, че 64 годишният пергиш с позивна Тексас бил отвлечен, изнасилен и убит от руски военни- алкохолизирани буряти, които го взели за американски шпионин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.