Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Египет предупреди, че може да анулира мирния договор с Израел

Израел обяви плановете си да нахлуе в Рафах, най-южния град на Газа, разположен на границата с Египет. Кайро отговори с предупреждение, че подобен ход може да предизвика анулиране на договора, който поддържа мира между двете страни от 1979 г. насам, съобщи Wall Street Journal.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху в петък нареди на израелските отбранителни сили да планират евакуацията на палестинците в град Рафах, който се намира на южната граница на Газа с Египет и където има повече от един милион бежанци. Те вече бяха принудени да напуснат домовете си заради бомбардировките и сухопътната инвазия на Израел.

Една особено чувствителна точка в района е Филаделфийският коридор, който се простира на 14 км по границата между Газа и Египет. Дипломатическите споразумения установяват ограничения за броя на войските, които Израел или Египет могат да позиционират в няколко очертани зони по и близо до границата и не разрешават голям брой израелски войски и бронирани превозни средства в тях.

В края на декември Нетаняху заяви, че Филаделфийският коридор „трябва да бъде в нашите ръце„, за да може Газа да бъде ефективно и трайно демилитаризирана. През януари Диаа Рашван, ръководител на Държавната информационна служба на Египет заяви: „Трябва стриктно да се подчертае, че всеки израелски ход в тази посока ще доведе до сериозна заплаха за египетско-израелските отношения“.

Въпреки че египетска делегация посети Тел Авив в петък, за да обсъди ситуацията в Газа, египетският президент Сиси отказа няколко телефонни обаждания от Нетаняху през последните седмици, съобщи Wall Street Journal.

Заплахата, че голям брой палестински бежанци скоро могат да бъдат изтласкани и да се струпат на границата, повдига много дълбоки опасения за Египет. Освен хуманитарна криза, разселените палестинци и израелската армия могат да влязат в конфликт и това може да предизвика израелски ответни удари през границата. Ако Израел не позволи на палестинците да се върнат, напрежението между Израел и Египет ще се увеличи рязко за години напред.

Египет не иска да бъде арабската държава, улесняваща етническото прочистване на палестинското население на Газа от Израел – опция, която беше предложена в доклад от октомври миналата година на израелското министерство на разузнаването. Документът предлага изгонване на цивилното население на Газа в палаткови градове в северен Синай, Египет. Израел ще създаде в района на границата зона за сигурност, която да блокира влизането на разселените палестинци обратно в Газа. Докладът не казва какво ще стане с палестинската територия, след като населението й бъде изселено в Египет.

От началото на войната Египет укрепва границата си с Газа, изграждайки бетонна стена с бодлива тел, която се простира на шест метра под земята, като същевременно повишава възможностите за наблюдение и премества танкове и бронирани превозни средства в околността. Войната между Израел и „Хамас“ има и други, икономически последици за Египет – трафикът през Суецкия канал е намалял с около 30%.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.