Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК иска да забрани розовото масло и да го обяви за химически продукт като белината

Европейската комисия (ЕК) подготвя регламент, с който да забрани емблематичното за България розово масло. То ще бъде обявено за химически продукт и ще подлежи на строг контрол като белината, алармира кметът на община Казанлък – Галина Стоянова.

„Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места – да бъдат контролирани по реда на химичните продукти наред с петрола и всички вредни продукти“, обясни кметът на Казанлък пред „България он Еър“.

Ако ЕК приеме регламента си, това ще стане изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. Икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия ще доведе до масови фалити на производители на рози у нас. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни.

„Това застрашава не само поминъка, но и културата на цяла Европа. 2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла“, настоя кметът на Казанлък.

Евродепутатът Андрей Новаков, който работи по казуса, заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство.

Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина“, коментира Новаков пред „България он еър“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.