Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК иска глобален контрол върху цялата информация онлайн

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен се обърна към „елитите“ на Световния икономически форум в Давос, призовавайки за всеобхватен глобален контрол върху потока от цялата информация в дигиталната ера.

„Основната грижа за следващите две години не е конфликтът или климатът, а дезинформацията“, заяви Фон дер Лайен и добави: „Границата между онлайн и офлайн става все по-тънка и това е още по-важно в ерата на изкуствения интелект (ИИ)“.

Обръщайки се към световния „елит“ в Давос с „превъзходителства“ и лично към Клаус Шваб, президент на Световния икономически форум, със „скъпи“, Фон дер Лайен призова за разработването на „нова глобална рамка за рисковете от ИИ“ и обещание за „стимулиране на глобалното сътрудничество“, за да се предотврати разпространението на „дезинформация“.

Според Урсула фон дер Лайен: „Много от решенията се крият не само в страните, които работят заедно, но, което е от решаващо значение, в бизнеса и правителствата, бизнеса и демокрациите, които работят заедно“, добавяйки, че „докато правителствата държат много от лостовете за справяне с големите предизвикателства на нашето време, бизнесът има иновациите, технологиите, талантите, за да достави решенията, от които се нуждаем, за да се борим със заплахи като изменението на климата или дезинформацията в индустриален мащаб“.

Фон дер Лайен заяви, че 2024 г. е „най-голямата изборна година в историята“ и изрази загриженост, че „свободата идва с рискове“. През тази година ще се проведат избори за президент в САЩ и в Русия, както и избори за Европейски парламент в ЕС.

„Винаги ще има такива, които се опитват да използват нашата откритост, както отвътре, така и отвън. Винаги ще има опити да ни отклонят от пътя. Например с дезинформация“, добави тя.

Президентът на ЕК посочи Закона за цифровите услуги на ЕС като пример за справяне с „дезинформацията“. Мнозина обвиняват ЕК, че под прикритието на предотвратяване на „речта на омразата“ и „дезинформацията“ Брюксел установява контрол върху цялата информация в социалните мрежи и налага цензура.

„С нашия Закон за цифровите услуги определихме отговорността на големите интернет платформи за съдържанието, което популяризират и разпространяват“, похвали се Фон дер Лайен.

Тя заключи, че „няма съмнение, че сме изправени пред най-големия риск за глобалния ред в следвоенната епоха. Но според мен също няма съмнение, че можем да продължим напред с оптимизъм и решителност.“

Още по темата: ЕС въвежда цифрова самоличност, с която ще пазаруваме и ползваме социални мрежи и услуги 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

1 COMMENT

  1. Колкото по-далеко от прехваления съюз . толкова по-добре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.