Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК крие доклад за застрахователен скандал в Румъния в полза на брата на Фон дер Лайен

Предоставянето на лиценз за продажба на автомобилни застраховки в Румъния на компания, управлявана от брата на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, предизвика много въпроси в Брюксел. Това идва само седмици, след като Комисията отказа достъп на евродепутатите, за да видят официален доклад, свързан с нередности от страна на румънския застрахователен регулатор ASF.

Германският евродепутат Ларс Петер Берг, един от членовете на Европарламента, които изразиха загриженост относно действията на Комисията по аферата, каза в коментар за The European Conservative:

„Имайки предвид уклончивите отговори на Комисията на парламентарни въпроси по целия този въпрос, се чудя дали е време за независимо разследване какво точно се случва в Румъния и възможностите на Комисията да наблюдава индустрията.“

„Eazy Asigurari“, дъщерно дружество на европейския хазартен гигант Superbet, шокира експертите по-рано този месец, когато получи лиценз за продажба на автомобилни застраховки от румънския застрахователен регулатор ASF.

Superbet, един от най-големите консорциуми за онлайн хазарт в Европа, специализиран в технологии за залагане, има годишен оборот от $1,1 милиарда. Компанията обяви назначаването на Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен, за председател през февруари, съвпадайки с плана й за глобално разширяване.

Финансово подкрепен от американската фирма за управление на активи Blackstone, навлизането на Superbet на румънския застрахователен пазар идва след години на финансови и политически интриги в сектора, които завършиха с принудителното напускане на една от най-големите застрахователни компании в страната „Евроинс“.

През март тази година ASF отне лиценза за търговия на „Евроинс“ на основание недостиг на капитал от 400 милиона евро, факт, оспорван не само от компанията, но и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), българските регулатори и независим одитор, като всички твърдят, че компанията е платежоспособна.

Румънската автомобилна застрахователна индустрия претърпя интензивни сътресения през последните години с четири големи фирми, които фалираха и ендемични връзки с организираната престъпност и политическата корупция.

„Евроинс“ твърди, че натискът от ASF и румънските власти е започнал, когато е компанията е отказала да закупи фалиралото застрахователно дружество City Insurance през 2019 г.

Докато доклад на основния застрахователен регулатор на ЕС EIOPA подкрепи ASF в твърдението, че „Евроинс“ е по същество неплатежоспособна, въпросът се усложни от необичайния отказ на Комисията да позволи на евродепутати да разгледат нередактиран доклад по аферата, което предизвика вълна от парламентарни въпроси.

Евродепутатът от „Алтернатива за Германия“ Гунар Бек смята поведението на ЕС за достатъчно съмнително, за да отнесе въпроса до Европейския омбудсман, цитирайки директно връзката на брата на фон дер Лайен с румънския застрахователен сектор.

В изявление Бек осъди потенциалните последици за обикновените румънски шофьори, които могат да останат без застраховка у дома и в чужбина, тъй като той твърди, че аферата е още едно доказателство за некомпетентността на Фон дер Лайен за висшия пост в Комисията.

В сегашния си вид компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, би спечелила от голямата празнина на пазара, оставена от напускането на „Евроинс“. Многократно са повдигани въпроси относно това, че Брюксел си затваря очите за корупцията в Румъния на основание евроатлантическата политика на управляващото румънско правителство.

Ларс Патрик Берг описа разкритията като „тревожни“: „Заместникът на „Евроинс“, европейска застрахователна компания, изглежда е подкрепяна от Америка компания със съмнителни етични досиета.“

Говорител на „Евроинс“ потвърди пред The ​​European Conservative , че компанията в момента води дело срещу румънския регулатор на ниво ЕС и национално ниво, добавяйки, че те вярват, че институциите на ЕС пренебрегват доказателствата, че фирмата им е платежоспособна.

На този етап няма предположения за професионално неправомерно поведение от фон дер Лайен, Ханс-Холгер Албрехт или Superbet. Нито Европейската комисия, EIOPA, нито ASF отговориха на искане за коментар, коментира изданието.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.