Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК може да съди Унгария в Съда на ЕС заради „мисията за мир“ на Орбан в Москва и Пекин

По искане на Полша ЕС възнамерява да обсъди ролята на унгарското председателство на блока на фона на посещенията на Виктор Орбан в Киев, Москва и Пекин като част от мисията за мир, както я нарече унгарският премиер. Страните членки на ЕС ще търсят по-голяма яснота за резултатите от тази мисия и ще проучат възможностите за ограничаване на „разрушителното“ според тях поведение на Будапеща.

„Европейската комисия може да изправи Унгария пред Съда на Европейския съюз“, предложи Пиер Арош, асоцииран научен сътрудник в Института „Делор“, съобщи Euractiv. Според него като основание за дело срещу Будапеща би могъл да послужи Член 4-3-3 от Договора за ЕС, гласящ че „държавите членки улесняват постигането на задачите на Съюза и се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза“. Т.е. Орбан с мирната си мисия застрашава целите на ЕС.

Европейските политици са загрижени главно за посещенията на унгарския премиер в Москва и Пекин, по време на които Виктор Орбан обсъди перспективите за евентуално уреждане на конфликта в Украйна. Самият факт, че лидерът на държавата, която в момента председателства Европейския съюз, изслуша аргументите на президента на Русия и предложенията на президента на Китай, се счита в Брюксел за крещяща проява на воля.

Oрбан каза, че Западът е този, който усърдно подхранва конфликта в Украйна и не иска мирния му край. След посещенията си в Киев, Москва и Пекин Орбан отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Той си спечели остри критики сред европейските си опоненти, след като инициира създаването на третата по големина група в Европейския парламент – „Патриоти за Европа“. Към нея се присъединиха евродепутати от Чехия, Австрия и Франция – представители на десния „Национален сбор“ на Марин льо Пен.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Ами ще го съдъят, как смее да говори за мир?! Знае ли колко финансови интереси са засегнати в Украйна? Да говориш за мир е „разрушително“, а разговорите за война, оръжия и смърт са „градивни“ (помислете за кой).
    Истината е, че ще се седне на масата за преговори и колкото по-рано се случи, толкова по-добре за украинските жители. Вместо ЕС да преговаря за по-добри условия за Украйна при сключването на мир, съюзът им изпраща стари оръжия за да организират самообийствени мисии срещу Русия. Украйна губи на бойното поле и всеки пропилян ден означава по-лоши условия при подписването на мирния договор, както и възможност за прерастване на конфликта от локален в глобален…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.