Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕK налага още по-голяма цензура в социалните мрежи и Google и високи глоби за „дезинформация“

Европейската комисия (EK) определи 19 онлайн платформи съгласно новия Закон за цифровите услуги на ЕС, които ще бъдат наказани с тежки глоби, ако насочват реклами към определени потребители, публикуват незаконно съдържание или не успеят да „се справят с разпространението на дезинформация“. В решението обаче не е дефинирано какво означава „дезинформация“ и кой ще определя коя информация е дезинформация, както и как ще се гарантира, че неудобна за ЕК информация няма да бъде маркирана като „дезинформация“, практика, която в момента се използва масово срещу неудобни истини, които трябва да бъдат цензурирани.

В съобщение във вторник комисията назова 17 „много големи онлайн платформи“ и две „много големи онлайн търсачки“, определени като тези, които достигат най-малко 45 милиона активни потребители месечно. Сред цитираните платформи са Facebook, Instagram, TikTok и Twitter, докато Google и Bing на Microsoft са двете онлайн търсачки.

Решението означава, че от август тези платформи трябва да бъдат в съответствие със Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA), широкообхватен законодателен акт, който влезе в сила през ноември.

За да се избегнат глоби до 6% от глобалния им годишен оборот, Комисията заяви, че тези платформи трябва да обозначават всички реклами като такива и да избягват насочването на реклами към потребителите въз основа на „чувствителни данни“ като етническа принадлежност, сексуалност или политическа ориентация.

Насочването на реклами към деца вече няма да бъде разрешено и платформите ще трябва да „препроектират системите си, за да гарантират високо ниво на поверителност, сигурност и безопасност на непълнолетните“, заяви комисията.

Що се отнася до модерирането на съдържанието, от платформите ще се изисква да ограничават „разпространението на незаконно съдържание“ и „да се справят с разпространението на дезинформация“. Текстът на закона споменава думата „дезинформация“ 13 пъти, без да я дефинира. Активистите за свобода на словото твърдят, че терминът често се използва от правителствата, за да заглушат фактически коректните, но политически неудобни истини.

Комисията също така предупреди, че платформите и търсачките ще трябва да се справят с „негативните ефекти върху свободата на изразяване“, изискване, което обаче може да се сблъска с искането за справяне с „дезинформацията“.

Докато Законът за цифровите услуги се подготвяше миналата година, представители на ЕС посочиха Twitter като компания, която ще бъде принудена да спазва нейните изисквания. Веднага след като милиардерът Илон Мъск купи платформата и отмени рестриктивните й политики, комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви, че „в Европа птицата ще лети по нашите европейски правила“.

Два месеца по-късно еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Юрова предупреди, че Twitter ще бъде изправен пред „санкции“, ако наруши новия закон. Юрова посочи забраната на Мъск за няколко видни журналисти – които споделиха информация за местонахождението му – като потенциални нарушения на въпросния закон.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.