Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК: Отпадат забраните за внос на храни от Япония заради аварията в АЕЦ „Фукушима“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи след срещата на върха ЕС-Япония в Брюксел, че отпадат европейските ограничения за вноса на японски храни, наложени след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година.

Решението е заради доверието и добрите данни от проверките на хранителните стоки в Европа и в Япония, поясни тя на пресконференция. В съобщение на ЕК се отбелязва, че ЕС наложи ограниченията заради опасностите за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега комисията преразглеждаше мерките на всеки две години, като постепенно те останаха в сила за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои видове риба.

След пълното премахване на ограниченията е важно японското правителство да продължи да следи вътрешното производство за радиоактивност, уточнява ЕК. Това включва риба и рибни изделия, водорасли от местата в близост до пострадалата АЕЦ. Допълва се, че днешното решение на комисията има подкрепата на държавите от ЕС, предаде БТА.

Аварията в атомната електрицентрала беше предизвикана от най-силното земетресение, регистрирано някога в Япония и от последвалите вълни цунами. Бедствието доведе до изключване на охлаждането и повреда на четири ядрени блока, в резултат на което и изтичане на радиация.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.