Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

EK планира дигитално наблюдение и пълен достъп до личната комуникация на гражданите на Европа

Европейската комисия обмисля мащабно разширяване на практиките за наблюдение в Европа, което потенциално би могло да засегне всеки един гражданин на ЕС.

Доклад от 28 страници, изготвен от група експерти от името на Брюксел, изброява общо 42 предложения за възможни по-строги мерки за наблюдение, които, ако бъдат приети, заплашват да ограничат правото на неприкосновеност на личния живот.

Документът, озаглавен „Препоръки от Групата на високо равнище за достъп до данни за ефективно правоприлагане“, изисква разработчиците на приложения да създадат „задни вратички“ за правоприлагащите органи, за да стигнат до всяко съдържание, от което се нуждаят, съобщи германската медия Т-online.

Разследващите трябва да могат да заобиколят криптирането от край до край в месинджър услуги като WhatsApp или Telegram, използвайки „общ ключ“, предоставен от разработчиците. Компаниите, които не изпълнят тези искания, трябва да бъдат санкционирани, се посочва в документа.

Списъкът с предложения обаче не се ограничава само до приложенията за съобщения. Предложените промени са насочени общо към интернет, призовавайки за „по-голяма стандартизация“ на различни домашни приложения и устройства, включително „всички форми на свързаност“. Очаква се мярката да засегне особено домашните асистенти като Google Home, Alexa или асистента на Apple, както и всичко до интелигентните хладилници, което ще позволи на властите да получават данни, събрани от такива устройства.

Документът също така призовава за въвеждане на запазване на данни. Регламентът за запазване на данни изисква доставчиците на телекомуникационни и интернет услуги да съхраняват данните за трафика на всички свои потребители за определен период от време и да могат да ги предават на правоприлагащите органи, ако е необходимо. Такива данни могат да включват IP адреси, телефонни контакти или данни за местоположението.

Документът е обосновал предложения подход за масово наблюдение с необходимостта от „осигуряване на ефективно преследване“ на случаи, свързани с организираната престъпност и терористичните дейности и по-специално с идентифицираните заговори за терористични атаки на ранен етап.

Дигиталният експерт Аня Хиршел, застъпваща се за правата на неприкосновеност на личния живот в цифровия свят, предупреди, че подобни планове представляват „безпрецедентен… директен скок в напълно наблюдавано общество.“ „Всичко, което правим, къде отиваме и с кого общуваме, ще бъде видимо във всеки един момент и без никакви бариери“, каза тя пред Т-online.

Брюксел все още не е коментирал доклада с препоръките за наблюдение.

Още по темата: Правителствата могат да шпионират и през известията на мобилните телефони (доклад)

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

7 COMMENTS

 1. Става страшно! ЕК от страх бързат с плана си за контрол на населението, че ще загубят политическото си влияние!

 2. Добре дошли в 1984 на Оруел!
  Но това не е по времето на социализма, както се твърдеше от Западните медии и организации, а точно във ремената на див и необуздан капитализъм и нео либерализъм, който представя ненормалното за нормално. Забранява свободи, стимулира простотията и неграмотността, дава предомство на джендърите пред нормалните хора!
  Това е т.нар. ЕС! Това е и НАТО!
  По-скоро да се махаме от тези прогнили и заразни организации!
  Хора, излезте на 9 Юни и гласувайте! Няма значение за кого! Гласувайте за да намалите стойността на купения вот и влиянието на Пеевски/ДПС!

 3. Незнам кои са гражданите на Европа но аз съм роден като гражданин на република България и не помня да съм искал европейско гражданство, също така не съм крепостен селянин без мое съгласие да ме прхвърлят от една държавна структора към друга. Дано новите самозабравили се елити докато се опитват да ни вкарат в тази антиутопия не забравят, че и преди в историята е имало мокри мераци за сметка на населението, спомен за тях е гилотината събираща прах някъде из парижките подземия, дано си дават сметка, че с малко грес би могла отново да бъде вкарана в експлатация.

 4. Още ли не се интересувате от политика? Ами политиката се интересува от ВАС! Излесте и гласувайте на 9-ти! Спрете всички чуждопоклоннически партии, които само чакат похвала от Брюксел и са готови да продадат вас и личните ви данни за жълти стотинки. Всичко, което се твърдеше, че е теория на констпирациите се случва едно по едно. Следващата стъпка ще е дигиталното ЕВРО! Това е и причината, поради която искат на всяка цена да ни вкарат в еврозоната, независимо дали искаме и дали отговаряме на изискванията. След дигитализирането на валутите ще настъпи пълния контрол над вашите средства, може да ви наложат карбонов кредит и да ви ограничават покупките на храна, гориво и каквото се сетите… А ако нещо не слушкате ще ви блокират финансиите, както направиха с канадските тираджии, които се осмелиха да протестират (което е тяхно конституционно право).

 5. Да продължаваме ли да вярваме в ЕК и Е П-т които след часове ще избираме.За да сме следени и унизени все повече и повече.Сериозно връщане към колониализма.На Америка желанието за колониална Европа няма край.Европейци обединявайте се за отстояването на независимостта на континента.Нищо добро не ни чака ако не ги спрем.

 6. Вижте коя парламентарна българска партия е от самото начало срещу ЕССР, много по-злокобна организация от СССР и даже САЩ и Китай.

  Името ѝ започва с „Въз“, а завършва с „раждане“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.