Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК сключи нова сделка с Pfizer за нови ваксини за бъдеща пандемия

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е осигурила нови сделки с Pfizer  и няколко европейски производители на лекарства за резервиране на капацитет за производство на до 325 милиона ваксини годишно в случай на бъдеща глобална здравна криза.

Споразумението обхваща иРНК, векторни и протеинови ваксини и не е свързано със съществуващите споразумения за ваксина срещу Ковид-19 между ЕС и производителите на ваксини, включително базираната в САЩ Pfizer, уточни Ройтерс. Става въпрос за нови договори за хипотетична бъдеща пандемия.

Европейската комисия заяви, че Европа трябва да бъде по-добре подготвена за бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването.

Сделката гарантира, че компаниите са готови да реагират на криза, като поддържат съоръженията си в готовност и наблюдават веригите си за доставки, „включително складиране, когато е необходимо“, се казва в изявление на Комисията.

Ако бъде обявена нова извънредна ситуация за общественото здраве, компаниите „бързо ще започнат производство“, се казва още в изявлението на ЕК.

Комисията е избрала заводите на Pfizer в Ирландия и Белгия, за да запази капацитет за производство на иРНК ваксини. Комисията е избрала още испанските компании Reig Jofre  и Laboratorios Hipra SA, за да резервира капацитет за базирани на протеини ваксини, и Bilthoven Biologicals BV от Холандия за векторно базирани ваксини.

Pfizer заяви, че „разбира спешната необходимост от по-добра готовност за пандемия и планиране на реакцията и е предприела няколко ключови стъпки към готовност за потенциални бъдещи глобални огнища на болести“, без да дава подробности за тези стъпки.

Фармацевтичната компания Reig Jofre коментира, че ЕК е запазила капацитет за четири години, с възможност за удължаване за максимална продължителност от осем години. Нито компаниите, нито ЕК разкриват финансови подробности по споразумението.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.