Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК задължи социалните мрежи да имат звена за цензура във всяка държава, само Туитър отказа

Европейската комисия (ЕК) очаква от социалните мрежи да разполагат с екипи, които работят на всички европейски езици, заяви вицепрезидентът на ЕК от Чехия Вера Йоурова, цитирана от Ройтерс. Въпросните звена трябва да цензурират информация, която ще бъде обявявана за фалшива и дезинформация.

Очаквам повече от тях, включително по въпроса с руската дезинформация, да инвестират в проверка на фактите. Държавите в Централна и Източна Европа са под постоянните удари на източници на руска дезинформация, заяви вицепрезидентът на ЕК.

Според Вера Йоурова е необходимо социалните мрежи веднага да започнат да поставят етикети на информации, създадени от изкуствен интелект. Този интелект може да постави обществата пред нови заплахи, особено със създаване и разпространение на дезинформация.

Вицепрезидентът на Еврокомисията обясни планираната масова цензура в социaлните мрежи така: „Руската дезинформационна война срещу демократичния свят започна преди години, след завземането на Крим видяхме големи руски дезинформационни кампании с прокремълски източници. Руснаците се стремят да подкопаят обществената подкрепа в ЕС за помощта за Украйна, искат да понижат доверието в демократичните институциите и в демокрацията. Трябва да защитим нашата демокрация“.

Тя се похвали, че вече 44 от най-големите доставчици на услуги онлайн са подписали доброволните правила за дейност, които предвиждат противодействие на дезинформацията.

Според нея решението на Туитър да се оттегли от правилата е грешка. Юрова съобщи, че ЕК спешно и задълбочено ще провери как Туитър прилага европейското законодателство. В случай на отказ на Туитър да се подчини на правилата на ЕК, може да се стигне до забрана или глоба на социалната мрежа.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.