Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради 25-те стотинки отстъпка за гориво

Европейската комисия (ЕК) откри наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсиране на поскъпването на горивата, която предвиждаше отстъпка от 25 стотинки на литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан. Според Брюксел отстъпката, която беше в сила от началото на юли до края на 2022 г., е дискриминационна и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги.

Причината е, че схемата предвижда на по-ниската цена да се продава гориво само на собствениците на превозни средства, регистрирани в България, докато общият пазар на ЕС не разделя участниците в него по национален признак, съобщи БиТиВи.

„Тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална“, се казва в съобщение на Еврокомисията, като се настоява „българските власти да спазват принципите за свободно движение на стоки, свободно движение на граждани и работници, недискриминация за гражданите на ЕС, както и правилата за уведомяване съгласно Директивата за прозрачност на единния пазар“.

„Едностранното действие на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отношение не може да представлява решение“, добавят от Брюксел, като настояват за реакция от София до два месеца.

През декември служебното правителство обяви, че няма да продължи мярката, но че ще предложи през януари нов принцип за компенсиране, което досега не е направено.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.