Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Експерт по антитероризъм за взрива срещу Гешев: Съмнявам се, че тротилът е бил 3 кг

„Съмнявам се, че толкова е тротиловият еквивалент – от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване – когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол”. Това заяви бившият служител от сектор „Антитероризъм“ Гален Ганчев и коментира, че разследващите са избързали с първоначалните информации за бомбата.

„Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка“, каза той и коментира, че такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати.

Той каза, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

„Ако се реализира с огнестрелно оръжие – могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато самото взривяване изисква сериозна подготовка. Поставяне на взрива на точно място. Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент”, коментира Ганчев пред Нова тв.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев.

„Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект”.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.