Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Експерт по антитероризъм за взрива срещу Гешев: Съмнявам се, че тротилът е бил 3 кг

„Съмнявам се, че толкова е тротиловият еквивалент – от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване – когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол”. Това заяви бившият служител от сектор „Антитероризъм“ Гален Ганчев и коментира, че разследващите са избързали с първоначалните информации за бомбата.

„Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка“, каза той и коментира, че такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати.

Той каза, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

„Ако се реализира с огнестрелно оръжие – могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато самото взривяване изисква сериозна подготовка. Поставяне на взрива на точно място. Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент”, коментира Ганчев пред Нова тв.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев.

„Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект”.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.