Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Електрохолд“ начислява такса за застраховка върху сметката за ток, без да знаем

Граждани плащат по-високи сметки за ток, защото освен за потребената електроенергия, плащат и за застраховка, която не са искали и дори не знаят, че купуват. Заради този проблем омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов.

Граждани са подали жалби пред омбудсмана срещу “Електрохолд Продажби” EАД, което доставя ток на битовите абонати в Западна България и е част от групата на “Еврохолд”.

Причината е, че без тяхното знание и съгласие, при плащане на месечната сметка за потребена електроенергия през касите на EasyPay или FastPay им се удържа месечна вноска от 2 лв. по застраховка “ЕлектрозаЩИТа”. Проблемът е, че хората разбират за това едва след като са платили сметката за ток.

Проф. Диана Ковачева настоява пред председателя на КФН за проверка по компетентност на дейността на “ЗД Евроинс” АД и “Електрохолд Продажби” във връзка с въпросната застраховка “ЕлектрозаЩИТа”.

Омбудсманът подчертава, че от сайта на “Електрохолд Продажби” е видно, че “ЕлектрозаЩИТа” e доброволна имуществена застраховка, която осигурява покритие на щети върху битови електроуреди, предизвикани от късо съединение, токов удар и пренапрежение в електрическата мрежа вследствие на мълния.

“Видно от публикувана на сайта на електроснабдителното дружество информация, застраховката е доброволна и е възможно да бъде сключена по два начина в зависимост от това дали клиентът е получил писмо-предложение за издаване на застрахователен сертификат заедно с фактурата си за електрическа енергия.

В случай че е получено такова предложение, първата и всяка следваща вноска за застраховката може да се плати само на каса на платежен оператор FastPay или EasyPay при плащане на месечната сметка за електроенергия, като при плащане на първата вноска застраховката се активира. Ако не е получено писмо-предложение, е необходимо клиентът да посети търговски център на Електрохолд и да заяви желанието си пред служител”, пише омбудсманът.

За прекратяването на застрахователното покритие на сертификата се посочва, че това може да стане в деня на плащане на първа вноска – на касата в същия офис на платежния оператор, в който е извършено плащането, а във всички останали случаи – като се подаде писмено уведомление до застрахователя, считано от датата на изтичане на месеца, за който е платена вноска от застрахователната премия.

Омбудсманът е категорична, че такова поведение на монополист е недопустимо. Общите условия са в сила отскоро. Полицата е само за битови клиенти

Застраховката “ЕлектрозаЩИТа” е съвместен продукт на “ЗД Евроинс” АД и “Електрохолд Продажби” и е предназначена само за битовите потребители на “Електрохолд Продажби”, става ясно от сайта на доставчика на електроенергия. Общите условия по застраховката “ЕлектрозаЩИТа” са публикувани на сайта на доставчика на електроенергия и са в сила от 7 февруари 2023 г.

При справка в сайта на застрахователното дружество, в раздел “Информационни документи за застрахователни продукти” се установява обаче, че няма публикувани документи за застраховка “ЕлектрозаЩИТа”, пише в сигнала на омбудсмана.

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.