Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът „Миротворец“, в който има списъци с хора нарочени за „врагове“ на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит, коментира пред БНР евродепутатът Елена Йончева, която също е включена в списъка с врагове на Украйна.

На сайта „Миротверец“ фигурират имената и на други българи: журналиста Диляна Гайтанджиева, проф. Иво Христов, доц. Валентин Вацев, зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин, Велиана Христова, член на УС на СБЖ, Велислава Дърева.

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) вчера призова правителството и компетентните органи да вземат мерки ида защитят българските граждани, включени в списъка за ликвидиране на „Миротворец“. Той стана известен по този начин в западните медии, тъй като след убийството на някой от лицата в списъка на снимката му се поставя надпис „ликвидиран“.

Искането на Европарламента Украйна да закрие сайта „Миротворец“ е записано в резолюция по повод споразумението за асоцииране между Киев и Брюксел, приета на 11 февруари 2021 г. В т. 73 от нея се казва, че Европейският парламент „изразява съжаление във връзка с факта, че политическият климат в страната се е влошил, като сплашването, изказванията, проповядващи вражда и омраза, и политическият натиск се използват често за политически цели; настоятелно призовава властите да осъдят категорично и да забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например „Миротворец“, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“. Това напомни евродепутатът Елена Йончева, която е част от списъка на сайта от 2018 г.

В сайта има имена на известни журналисти, активисти, политици. Част от тях вече са убити – журналистът Олес Бузина и бившият украински депутат Олег Калашников, например. Върху снимката на журналистката Даря Дугина е поставен по диагонал червен надпис „Ликвидирана“. През 2019 г. само за един ден в списъка на враговете е и името на Олена Зеленска, съпруга на Володимир Зеленски, по това време кандидат за президент на Украйна. То е изтрито веднага след обясненията на Зеленска, че през 2014 г. по погрешка е споделила във фейсбук позиция на проруски пропагандисти, защото тогава не знаела как да го направи така, че да изрази възмущение.

Това не е първото включване на Елена Йончева в черен списък от страна на Украйна. През 2015 г. заради документалните филми, които тя засне както в Киев – за Майдана, така и за ситуацията в Източна Украйна – в Одеса и в Славянск, с указ на президента Петро Порошенко й беше забранено да посещава страната, защото представлява заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната.

Списъкът, в който имаше и повече от 40 журналисти от над 20 държави, сред които репортери от ВВС, El Pais, Die Zeist, които отразяваха събитията не само в Киев, но и в  Източна Украйна, предизвика възмущение в международната общност и сред западните партньори на Украйна.

Свои протести изпратиха освен BBC, така и международни медийни организации като Комитета за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също реагира. С остра позиция излезе и Йоханес Хан, тогава еврокомисар за политиката за съседство и преговорите за разширяването на ЕС. Това принуди Киев да премахне санкциите за някои от представителите на големите медии. Елена Йончева беше заличена от списъка през 2016 г. заедно с още 29 журналисти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.