Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Енергоатом“: България обеща да ни даде ядрените си реактори за $600 млн., но вдигна цената

Украйна се надява да подпише сделка през юни за закупуване на два ядрени реактора от България, тъй като се опитва да компенсира загубата на АЕЦ „Запорожие“, която е под руски контрол, каза ръководителят на украинската ядрената компания „Енергоатом“ Петро Котин.

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, каза той в интервю за „Ройтерс“.

Котин изрази недоволство, че България иска по-висока цена от първоначално договорената за двата реактора на АЕЦ „Белене“, които правителството ни реше да достави на Украйна.

„От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара“, каза Котин.

„Преговорите между правителството на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат за сключването на договор с България за закупуване на това оборудване“, заяви той.

„Поставих (задача) пред нашата строителна организация и станция “Хмелницки” тя да бъде готова за инсталиране до юни“, каза директорът на „Енергоатом“, имайки предвид първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.

Котин подчерта, че ако бъде доставен навреме и изцяло, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне пускови работи по новия реактор след две-три години, период, който е необходим и за производството на турбината за блока. Енергоатом води предварителни преговори с General Electric за изграждането й. Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно и Котин не посочи времева рамка.

Той каза, че „Енергоатом“ също възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000.

След загубата на Запорожие Украйна разчита на ядрена енергия от три работещи централи в страната, общо девет реактора, включително два реактора, които в момента работят в централата в Хмелницки.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.