Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган: Израел трябва да бъде проверен за ядрени оръжия, преди да е станало твърде късно

Международната общност трябва да провери Израел за ядрените му оръжия, „преди да е станало твърде късно“, настоя турският президент Реджеп Тайип Ердоган. От началото на бомбардировките на Израел срещу Газа двама израелски политици допуснаха използването на ядрено оръжие срещу Газа.

Турският президент отбеляза, че Израел не е страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, така че неговите разпоредби не се отнасят за Тел Авив.

„В същото време страните, участващи в договора, могат да се обърнат към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) с искане за създаване на механизъм за мониторинг. Активираме го сега. Те [МААЕ] ще свикат съвет и ще вземат решение по това искане, процесът ще отнеме известно време. Решението на Съвета [на MAAE] трябва да бъде изпратено на Съвета за сигурност на ООН… Възможно е САЩ да вземат страната на Израел там и да наложат вето на искането. Фактът обаче, че този въпрос ще бъде доведен до такава платформа, сам по себе си е колосална ситуация. Това е първият път, когато подобно искане е регистрирано срещу Израел досега“, каза Ердоган.

Израелският министър на наследството Амихай Елияху предложи използванто на ядрено оръжие срещу палестинците в Газа. Той е вторият израелски политик, който говори за ядрен удар срещу Газа.

Преди него и израелският депутат Тали Готлив от партията на премиера Бенямин Нетаняху също призова за използване на ядрено оръжие срещу палестинците. В социалната мрежа X/Twitter тя написа, че решението е „оръжието на Страшния съд“, както се нарича ядреното оръжие.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.