Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган поиска връщане на Крим на Украйна

Анкара подкрепя териториалната цялост на Украйна и отхвърля незаконното анексиране на Крим. Връщането на Крим на Украйна, от която той е неделима част, е по същество изискване на международното право“, заяви турският президент Ердоган във видеообръщение на Втората среща на върха на Кримската платформа, съобщи Анадолската агенция.

Кримската платформа е международен координационен механизъм на Украйна за привличане на по-глобално внимание след присъединяването на Крим към Русия през 2014 г.

Ердоган каза, че Анкара ще продължи да подкрепя Кримската платформа, която беше създадена за разрешаване на кримския въпрос с мирни средства.

„Турция не признава анексирането на Крим и от първия ден открито заявява, че тази стъпка е нелегитимна и незаконна. Това е принципна позиция, която има не само правни, но и морални основи“, каза той.

Президентът добави, че защитата на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е „критична“ не само за регионалната, но и за глобалната сигурност и стабилност.

„Осигуряването на безопасността и благополучието на нашите сънародници – кримски татари, също е сред приоритетите на Турция“, каза той.

Ердоган също така повтори очакванията си за освобождаването на Нариман Джелял, заместник-председател на Меджлиса на кримските татари, и най-малко 45 други кримски татари, които бяха задържани от Русия през 2021 г.

„Кримските татари, които са претърпели големи страдания през цялата история, се борят за мирен живот в родината си. Турция ще продължи да стои до украинското правителство и кримските татари в този процес“, добави той.

Ердоган заяви, че Турция ще продължи да изпълнява ролята си на посредник между Русия и Украйна, за да гарантира мира в региона.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.