Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган поиска връщане на Крим на Украйна

Анкара подкрепя териториалната цялост на Украйна и отхвърля незаконното анексиране на Крим. Връщането на Крим на Украйна, от която той е неделима част, е по същество изискване на международното право“, заяви турският президент Ердоган във видеообръщение на Втората среща на върха на Кримската платформа, съобщи Анадолската агенция.

Кримската платформа е международен координационен механизъм на Украйна за привличане на по-глобално внимание след присъединяването на Крим към Русия през 2014 г.

Ердоган каза, че Анкара ще продължи да подкрепя Кримската платформа, която беше създадена за разрешаване на кримския въпрос с мирни средства.

„Турция не признава анексирането на Крим и от първия ден открито заявява, че тази стъпка е нелегитимна и незаконна. Това е принципна позиция, която има не само правни, но и морални основи“, каза той.

Президентът добави, че защитата на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е „критична“ не само за регионалната, но и за глобалната сигурност и стабилност.

„Осигуряването на безопасността и благополучието на нашите сънародници – кримски татари, също е сред приоритетите на Турция“, каза той.

Ердоган също така повтори очакванията си за освобождаването на Нариман Джелял, заместник-председател на Меджлиса на кримските татари, и най-малко 45 други кримски татари, които бяха задържани от Русия през 2021 г.

„Кримските татари, които са претърпели големи страдания през цялата история, се борят за мирен живот в родината си. Турция ще продължи да стои до украинското правителство и кримските татари в този процес“, добави той.

Ердоган заяви, че Турция ще продължи да изпълнява ролята си на посредник между Русия и Украйна, за да гарантира мира в региона.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.