Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган обвини Запада в „провокации“ заради Украйна

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада в „провокации“ заради Украйна. Турският президент коментира, че за разлика от Анкара, западните държави не са положили никакви дипломатически усилия за разрешаване на конфликта.

„За съжаление, Западът само направи провокации и не положи усилия да бъде посредник във войната между Украйна и Русия, заяви Ердоган.

По този начин Турция „пое тази посредническа роля“ и ще продължи дипломатическите си усилия през следващата година, надграждайки успеха на черноморския коридор, създаден като част от зърнената сделка в Истанбул през юли, каза Ердоган.

Зърненият коридор беше рекламиран като начин за осигуряване на хранителни доставки за най-нуждаещите се страни, но Ердоган потвърди твърденията на Русия, като заяви, че около 44% от зърното, изнасяно от Украйна, вместо това отива в Европа.

Анкара възприе неутрална позиция в началото на конфликта между Русия и Украйна, отказвайки да участва в западните санкции срещу Москва, като същевременно продължи военното си сътрудничество с Киев – включително продажбата на редица щурмови дронове „Байрактар“. Според турските медии предварителното мирно споразумение е било постигнато в Истанбул още през март, но по-късно е било отхвърлено от Украйна под предполагаемия натиск от страна на Запада.

Сделката за зърното, изтъквана като рядка победа за дипломацията, беше подписана през юли от представители на Русия, Украйна, Турция и ООН, със Съвместен координационен център, създаден в Истанбул, който да наблюдава пратките. В края на октомври Русия за кратко прекрати участието си в споразумението, след като обвини Киев за атаката на моста в Крим и удари с дронове от кораби, участващи в осигуряването на безопасно преминаване на селскостопански товари. Москва впоследствие се върна към споразумението, след като получи „писмени гаранции за сигурност“ от Киев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.