Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган обвини Запада в „провокации“ заради Украйна

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада в „провокации“ заради Украйна. Турският президент коментира, че за разлика от Анкара, западните държави не са положили никакви дипломатически усилия за разрешаване на конфликта.

„За съжаление, Западът само направи провокации и не положи усилия да бъде посредник във войната между Украйна и Русия, заяви Ердоган.

По този начин Турция „пое тази посредническа роля“ и ще продължи дипломатическите си усилия през следващата година, надграждайки успеха на черноморския коридор, създаден като част от зърнената сделка в Истанбул през юли, каза Ердоган.

Зърненият коридор беше рекламиран като начин за осигуряване на хранителни доставки за най-нуждаещите се страни, но Ердоган потвърди твърденията на Русия, като заяви, че около 44% от зърното, изнасяно от Украйна, вместо това отива в Европа.

Анкара възприе неутрална позиция в началото на конфликта между Русия и Украйна, отказвайки да участва в западните санкции срещу Москва, като същевременно продължи военното си сътрудничество с Киев – включително продажбата на редица щурмови дронове „Байрактар“. Според турските медии предварителното мирно споразумение е било постигнато в Истанбул още през март, но по-късно е било отхвърлено от Украйна под предполагаемия натиск от страна на Запада.

Сделката за зърното, изтъквана като рядка победа за дипломацията, беше подписана през юли от представители на Русия, Украйна, Турция и ООН, със Съвместен координационен център, създаден в Истанбул, който да наблюдава пратките. В края на октомври Русия за кратко прекрати участието си в споразумението, след като обвини Киев за атаката на моста в Крим и удари с дронове от кораби, участващи в осигуряването на безопасно преминаване на селскостопански товари. Москва впоследствие се върна към споразумението, след като получи „писмени гаранции за сигурност“ от Киев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.