Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган планира да предложи на Путин разговори със Зеленски за мир в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново ще се опита да насърчи руския президент Владимир Путин да проведе среща с украинския си колега Володимир Зеленски, за да договори дипломатическо решение на кризата в Украйна, по време на предстоящата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщиха турските медии.

Ердоган ще се срещне с Путин на срещата на върха на ШО в узбекския град Самарканд от 15 до 16 септември. Разговорите между двама лидери ще се съсредоточат върху ситуацията в Украйна, съобщи турският вестник Hurriyet. По време на срещата Ердоган планира да подчертае намерението на Анкара да положи допълнителни усилия за прекратяване на военните действия и постигане на устойчиво прекратяване на огъня чрез инициативи за медиация, според медийната агенция.

Страните ще обсъдят и функционирането на „зърнения коридор“, съобщи вестникът. Ердоган ще поиска от Русия да изпрати стоките си чрез морски коридор, координиран от Турция след изявлението на Путин, че почти цялото зърно, изнесено от Украйна, е изпратено не в развиващите се страни, а в Европейския съюз, като два кораба от 87 достигат до държави в нужда.

Освен това се очаква дневният ред на преговорите да включва евентуална турска антитерористка военна операция в Сирия, обявена от Ердоган в края на юни. По повод възможността за разговори между Путин и Зеленски говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че в момента няма такива перспективи.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.