Разследвания и новини без цензура

сряда, 22 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган: Турция нито получи от САЩ изтребители, нито ни върнаха $1.4 млрд.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че САЩ не са доставили обещаните изтребители F-35 на Турция, нито са върнали 1,4 милиарда долара, които Анкара е платила за F-35, добавяйки, че преговорите за доставки на F-16 също са спрени.

„Имаше хора, които ни заплашваха за закупуването на S-400, без да предлагат нищо в замяна. Сега водим преговори за доставки на F-16, но ни отказват. Бяха ни обещани самолети F-35, но те [САЩ] не си спазват думи, въпреки че платихме около 1,4 милиарда долара. Няма изтребителе и парите не са върнати. Винаги държим на думата си и очакваме това от нашите партньори“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

По-рано този месец турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара очаква одобрението на САЩ за продажбата на изтребители F-16.

Турция беше изключена от програмата на САЩ за продажби на F-35 през април 2021 г., след като закупи руските системи за противовъздушна отбрана S-400. По-късно същата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е получила оферта от САЩ за закупуване на изтребители F-16 , които са едно поколение по-стари от F-35. Конгресът на САЩ обсъжда дали да наложи ограничения върху продажбите на реактивни самолети в годишния си бюджет за отбрана за фискалната 2023 г., докато Държавният департамент на САЩ се опитва да убеди сенаторите, че споразумението е в най-добрия интерес на Вашингтон.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.