Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ердоган заплаши да удари Гърция с ракети „Тайфун“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че най-новите балистични ракети на Турция „Тайфун“ могат да достигнат Атина и повтори искането си Гърция да прекрати  милитаризацията на островите в Егейско море.

„Сега започнахме да правим собствени ракети“, заяви Ердоган. „Разбира се, тази продукция плаши гърците. Когато кажете „Тайфун“, гърците се плашат и казват: „Ще удари Атина“. Е, разбира се, че ще стане.“

Турция тества балистичната си ракета „Тайфун“ през октомври. Според официалното съобщение на турското министерство на отбраната ракетата е прелетяла успешно 561 километра по траектория, успоредна на крайбрежието на Черно море. Ракетата с малък обсег е разработена от базираната в Анкара компания „Рокетсан“, която работи за турското министерство на отбраната, и се предполага, че ще може да поразява наземни или морски цели на разстояние малко под 1000 километра.

„Ако не останете спокойни, ако се опитате да си купите нещо [да се въоръжите] … страна като Турция няма да бъде страничен наблюдател“, заплаши Ердоган. „Трябва да се направи нещо.“

Ердоган визира прехвърлянето на американски бронирани машини от Гърция на егейските острови Самос и Лесбос, за което турските държавни медии съобщиха през септември. Докато Анкара твърди, че тази предполагаема милитаризация противоречи на поредица от договори от началото на 20-ти век, Атина твърди, че има право да разположи  войски на тези острови.

Въпреки че Гърция и Турция са съюзници в НАТО, двете страни са исторически съперници и имат редица продължаващи спорове за контрола над няколко острова в Егейско море, правата за сондиране в Средиземно море и дългогодишния спор за статута на Кипър.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с делегация от американски депутати през октомври, приветствайки „изключително добрите“ отношения между Атина и Вашингтон по време на преговорите. Мицотакис също така заяви, че Гърция няма да „приеме нарушение на нейния суверенитет или суверенни права“ от страна на Турция.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.