Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС дава газа си на Украйна да го съхранява

Търговците на газ в ЕС сега използват украинските хранилища, за да запазят прекомерните обеми гориво преди предстоящия зимен сезон въпреки военния конфликт в страната, съобщи Financial Times.

Според данни, предоставени от „Газова инфраструктура Европа“, газохранилищата в блока в момента са близо 99% пълни.

ЕС успя да постигне целта си за 90% съхранение на газ още през август, два месеца и половина преди крайния срок – 1 ноември.

Европейските енергийни компании обаче продължават да купуват горивото, включително втечнен природен газ, подготвяйки се за по-нататъшни рискове за доставките.

Тъй като съоръженията в ЕС са на почти пълен капацитет, енергийните фирми все повече се обръщат към Украйна, която може да се похвали с най-голямата инфраструктура в Европа за съхранение на газови резерви, според Financial Times. Съобщава се, че този ход е тласнал количеството газ, съхранявано в Украйна, до най-високото му ниво от февруари 2022 г.

Анализаторите предупреждават, че ЕС е изложен на недостиг в случай на продължителна по-студена зима, възможни прекъсвания на доставките и геополитическо напрежение, което се очаква да окаже голямо влияние върху енергийните пазари и да повиши драстично цените.

„Рискът от недостиг на газ в Европа е нисък за тази зима, като се изключват всякакви големи непланирани прекъсвания на доставките или дълги, големи застудявания, които да засегнат Европа и Азия едновременно“, коментира Наташа Филдинг, ръководител на европейското ценообразуване на газа в Argus, агенция за отчитане на цените.

Съобщава се, че някои търговци плащат за танкери за втечнен природен газ, които да действат като офшорно „плаващо хранилище“, за да държат допълнителните обеми.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.