Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС може да накаже Словакия заради избора на президент, който е против изпращането на оръжия на Украйна

ЕС може да потърси начини да накаже Словакия след победата на украинския скептик Петер Пелегрини на президентските избори в страната, предупреди премиерът Роберт Фицо.

Политикът социалдемократ победи прозападния либерален кандидат Иван Корчок, който призова за повече военна и финансова подкрепа за Киев.

Пелегрини официално спечели 53% от гласовете, докато Корчок, бивш министър на външните работи, спечели 46%. В речта си след победата Пелегрини призова военните действия в Украйна да бъдат прекратени възможно най-скоро.

Абсолютна трагедия е да подкрепяш… конфликт, който не е донесъл никакви резултати за две години, като същевременно причини смъртта на десетки хиляди, каза новоизбраният президент.

Докато поздравяваше новия президент за победата му, премиерът Фицо предупреди, че сега Словакия трябва да вземе предвид „възможното наказание от Запада за избирането на Петер Пелегрини, а не на Иван Корчок, който не би се поколебал да изпрати словашки батальони в Украйна“.

Премиерът припомни, че след победата на неговата Социалдемократическа партия на парламентарните избори в Словакия миналата година, вместо да получи поздравления от ЕС, групата беше изключена от Партията на европейските социалисти заради позицията си за Украйна.

„Не бих се изненадал, ако Европейската комисия, по чисто политически причини и заради резултатите от президентските избори, спре плащанията към нас от фондовете (на ЕС)“, добави Фицо.

По време на предизборната си кампания Пелегрини многократно заяви, че конфликтът в Украйна трябва да бъде решен с мирни средства. Той се противопостави на изпращането на по-нататъшна военна помощ на Киев, твърдейки, че Украйна няма да може да победи Русия на бойното поле и че още доставки на оръжие ще доведат само до ненужната смърт на хиляди войници и цивилни.

Новоизбраният президент също определи санкциите на Запада срещу Русия като неефективни и против интересите на Словакия. Пелегрини се противопостави на членството на Украйна в НАТО, но е отворен Киев да стане част от ЕС. Той обаче заяви, че страната първо трябва да изпълни всички необходими изисквания, за да се присъедини към блока.

Пелегрини посочи, че Словакия ще остане на страната на ЕС и НАТО под негово ръководство, но трябва да заеме и по-независима позиция на световната сцена.

Още по темата: Словакия няма да получи обещаната компенсация от ЕС за дарените МиГ-29 на Украйна

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Тва ли са ви демократичните, евроатлантически ценности бе мърши? ЕС е съюз на самоубийците и крадците! Оставихте САЩ да съсипе всички европейски държави за да спаси себе си. Русия беше най големия коз на Европа, бе кретени! Трябва да се евакуираме от ЕС по най-бързия начин, ако не искаме да потънем с „кораба“, щото „капитаните“ от Брюксел нямат намерение да потънат с него. Като на нашите идиоти сигурно са им обещали острови.

  2. ЕС да се самонакаже за намесата във вътрешните работи на суверенни държави!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.