Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС може да смекчи антируските санкции: Politico

Посланиците на ЕС могат да смекчат ограниченията върху някои руски продукти, съобщи белгийската медия Politico, като цитира висши служители на ЕС и дипломати. Очаква се посланиците да обсъдят осми кръг от санкции срещу Москва на среща в Брюксел. Те ще бъдат информирани от Европейската комисия за новия пакет, който според съобщенията ще включва предложение за таван на цените на руския петрол.

Съгласно споразумението ЕС ще смекчи санкциите си срещу други продукти, като ефективно премахне забраната за доставка на руски торове, цимент и други продукти, заявиха служители на ЕС пред медиите.

Тонове руски торове са заседнали в пристанищата на ЕС в резултат на западните ограничения. По-рано този месец генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че блокираните стоки могат да бъдат изпратени на развиващите се страни чрез агенцията на ООН за борба с глада. Предложението за даряване на около 300 000 тона руски тор, който е под забрана да напусне пристанищата на ЕС, първоначално беше направено от руския президент Владимир Путин.

Москва и Киев вече подписаха споразумение, което деблокира украинския износ на зърно през Черно море по време на преговорите с посредничеството на ООН в Истанбул. Споразумението също така трябваше да позволи на Русия да доставя торове и хранителни продукти на световните пазари. Москва обаче многократно критикува Запада, че не спазва сделката, като посочи, че Брюксел позволява само на страните-членки на ЕС да ги купуват и зърното не стига до най-бедните държави, които се нуждаят най-много от него заради тежката продоволствена криза в Африка.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.