Разследвания и новини без цензура

петък, 21 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС може да задейства „ядрена опция“ срещу Унгария заради неутралитета й във войната

Белгия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, предприе извънредна стъпка, като призова правителствата на ЕС да продължат с процедурата за лишаване на Унгария – която поема председателството следващия месец – от право на глас.

„Имаме Европа, която напредва трудно, като за съжаление някои държави – по-специално една държава – все повече възприемат позицията на блокиране и налагане на вето“, каза белгийският външен министър Хаджа Лахиб в интервю за „Политико“.

Тя се застъпи за прилагане на процедурата на ЕС за порицание по член 7 срещу Будапеща – краен ход, който може да доведе до отнемане на правото на глас на дадена страна.

„Мисля, че трябва да имаме смелостта да вземаме решения: да активираме член 7 и да го приложим до край, който предвижда край на правото на вето“, каза тя.

Европейският парламент задейства първата фаза от процедурата по член 7 срещу Унгария през 2018 г., но процесът е в застой. Следващата стъпка от тази процедура, използвана, когато дадена страна се счита за изложена на риск от нарушаване на основните ценности на блока, често се нарича „ядрена опция“, защото предвижда най-сериозните политически санкции, които блокът може да наложи на държава членка – суспендиране на правото на глас по решения на ЕС.

Унгария ще поеме председателството на Съвета на ЕС през юли, давайки на Будапеща повече правомощия да определя дневния ред и приоритетите на ЕС за шест месеца. Унгарският премиер Виктор Орбан е против милитаристичния подход на Брюксел и налага вето при вземането на решения в ЕС, касаещи войната – налагане на определени санкции срещу Русия, които биха навредили на Унгария, и предприемането на следващата стъпка за приемане на Киев в блока.

„Това е момент на истината“, каза Лахбиб. – „Или ще се изправим пред отговорностите си, което изисква политическа смелост и воля. Или въвеждаме механизми, които не работят. И затова трябва да избираме.“

„Ако извървим целия път с този механизъм, той трябва да работи. Ако не проработи, трябва да го реформираме. Това е бъдещето на Европейския съюз“, каза Лахбиб.

Говорител на Постоянното представителство на Унгария към ЕС заяви: „Основната грижа на Унгария сега е да държи ЕС извън войната в съседство. Ако войната стигне до ЕС, тогава член 7 ще бъде най-малкият ни проблем“.

Още по темата: Брюксел разработва план за саботаж на икономиката на Унгария, ако Орбан не се подчини 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.