Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС обмисля компромис с Русия за SWIFT

ЕС обмисля предложение за повторно свързване на санкционирана руска банка с глобалната мрежа за междубанкови и финансови комуникации SWIFT в опит да спаси сделката за черноморско зърно, съобщи Financial Times.

Според предложението големият руски земеделски кредитор Роселхозбанк може да създаде дъщерно дружество, което да се свърже отново със SWIFT, за да обработва плащанията за износ на зърно в страната. Съобщава се, че планът е бил предложен от Москва чрез преговори с посредничеството на ООН.

Роселхозбанк беше отрязана от SWIFT на фона на свързаните с Украйна западни санкции срещу Русия. Повторното свързване на банката със системата е сред условията, поставени от Москва за удължаване на сделката за износ на украинско и руско зърно, известна като Черноморска зърнена инициатива. Споразумението първоначално беше постигнато с посредничеството на ООН и Турция и подписано през юли 2022 г., но изтича на 18 юли.

Предложението на Москва по отношение на Роселхозбанк е било обсъдено от лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел миналата седмица и е било прието като „най-малко лошия вариант“ за осигуряване на удължаване на зърненната сделка. Законността и осъществимостта на плана в момента се проучват от служители на ЕС, съобщиха източници пред FT.

Руският външен министър Сергей Лавров повтори миналата седмица, че Москва не вижда основания да се съгласи на удължаване на зърнената сделка, настоявайки, че обещанията, дадени на Русия, остават неизпълнени. Той обвини САЩ и ЕС, че възприемат „възмутително“ отношение, като твърдят, че техните санкции не са изрично насочени към руските селскостопански доставки.

Дипломатът твърди, че ограниченията, прилагани за Роселхозбанк, руската корабоплавателна индустрия, и „множество други предполагаеми технически, но всъщност забранителни действия“ са създали големи пречки пред руския износ.

„Не виждам какви аргументи има за тези, които биха искали да продължат тази черноморска инициатива“, заяви Лавров.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Компромис „се обмисля“ преди провокацията с АЕЦ-Запорожие. Ще набедят Русия. И до там с „компромиса“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.