Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС обсъжда създаването на алтернатива на НАТО

Правителствата на държавите от ЕС се подготвят за евентуалната победа на бившия американски президент Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ през ноември и обсъждат създаването на структури, които биха могли да допълнят или да послужат като алтернатива на Северноатлантическия алианс, коментира „Вашингтон Пост“.

Тръмп предизвика скандал в страните-членки на НАТО, като заяви, че Европа трябва да плати на Украйна точно толкова, колкото са платили и САЩ досега. Кандидатът за президент на САЩ също предупреди, че Америка няма да защитава държави-членки, които не плащат достатъчно за отбрана, толкова, колкото искат САЩ.

Редица европейски лидери припомниха чл. 5 от договора за колективна отбрана на НАТО, включително българският военен министър Тодор Тагарев, вярвайки че в случай на нападение на някой от членовете всички останали членки ще спазят договора и ще го защитят.

Тръмп обаче показа, че има различно мнение и че САЩ „ще приканят“ Европа да плаща за сигурността си. Малко след изказаването му президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че в следващия състав на Европейската комисия след Евроизборите през юни трябва да има отделен еврокомисар по отбраната на блока.

„От месеци насам Европа наблюдава американската политика, вцепенена от ужас, виждайки слабостта на президента Байдън, според социологическите проучвания, и се страхува от връщане към дните, когато Тръмп заплашваше трансатлантическите отношения, които й позволиха да процъфтява под американския чадър за сигурност“, коментира „Вашингтон Пост“.

„Когато бившият и може би бъдещ лидер на „свободния свят“ казва, че спокойно ще гледа как Русия атакува съюзниците от НАТО, трябва да преосмислим какъв може да бъде ангажиментът на САЩ към Европа и Украйна. Надяваме се на най-доброто, но трябва да се подготвим за най-лошото“, коментира един от източниците на вестника измежду представителите на ЕС.

В дните след изказването на Тръмп служители на ЕС в частни разговори са обсъдили създаването на обхващащо континента „допълнение“ на НАТО, което ще работи заедно със САЩ, но може да послужи и като надеждна алтернатива, ако уверенията на САЩ бъдат оттеглени.

Според изданието „тези консултации затънаха в обичайните спорове“:

„Франция и Германия не могат да се споразумеят кой ще плаща сметките. Източна Европа не се доверява напълно на Западна Европа да отговори на заплахите от Русия. И не е ясно как ще изградят ядрен щит на континента, а дори и да го направят, той ще отстъпи на арсенала на Русия в най-лошия сценарий на ядрена война“.

Според статията ръководството на страните от ЕС е „разтревожено и възмутено“, че Тръмп уж „флиртува с Русия“ и прави „безотговорни“ изявления за НАТО. В статията се казва, че много от служителите на ЕС са „загрижени за съдбата на американската помощ за Украйна“ в случай на победа на републиканеца Тръмп.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.