Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС обвини САЩ, че печелят от войната в Украйна

Висши европейски служители са бесни на администрацията на Джо Байдън и  обвиняват САЩ, че са спечелили огромни печалби от войната в Украйна, докато страните от ЕС страдат, пише белгийският вестник Politico.

„Факт е, че ако погледнете трезво на ситуацията, страната, която печели най-много от тази война, са САЩ, защото те продават повече газ и на по-високи цени, и защото продават повече оръжия“, коментира високопоставен служител пред Politico.

„Наистина сме в исторически момент“, каза високопоставеният служител на ЕС, твърдейки, че двойният удар  от американските субсидии и високите цени на енергията рискува да настрои общественото мнение както срещу военните усилия, така и срещу трансатлантическия съюз. „Америка трябва да осъзнае, че общественото мнение се променя в много страни от ЕС.“

Друг висш служител, главният дипломат на ЕС Жозеп Борел, призова Вашингтон да отговори на опасенията на Европа. „Американците – нашите приятели – вземат решения, които имат икономическо въздействие върху нас“, каза той в интервю за вестника.

САЩ отхвърлиха оплакванията на Европа, пише Politico. „Покачването на цените на газа в Европа е причинено от нахлуването на Путин в Украйна и енергийната война на Путин срещу Европа, точка“, каза говорител на Съвета за национална сигурност на Байдън. Износът на втечнен природен газ от САЩ за Европа „се увеличи драстично и даде възможност на Европа за диверсификация далеч от Русия“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Най-голямата точка на напрежение през последните седмици бяха зелените субсидии и данъци на Байдън, които според Брюксел несправедливо отклоняват търговията от ЕС и заплашват да унищожат европейските индустрии. Въпреки официалните възражения от страна на Европа, Вашингтон досега не е показал никакви признаци да отстъпи.

В същото време кризата заради войната в Украйна насочва европейските икономики към рецесия, с рязко нарастване на инфлацията и опустошителен натиск върху енергийните доставки, заплашващ спиране на електроснабдяването и налагане на дажби тази зима.

Докато се опитват да намалят зависимостта си от руската енергия, страните от ЕС вместо това се обръщат към газ от САЩ, но цената, която европейците плащат, е почти четири пъти по-висока от разходите за същото гориво в Америка. Очаква се и вероятен скок в поръчките за произведени в Америка оръжия, тъй като европейските армии трябва да запълнят оръжейните си запаси след изпращането на оръжия в Украйна.

Всичко това е твърде много за висши служители в Брюксел и други столици на ЕС, пише Politico. Френският президент Еманюел Макрон каза, че високите цени на газа в САЩ не са „приятелски“ и министърът на икономиката на Германия призова Вашингтон да покаже повече „солидарност“ и да помогне за намаляване на разходите за енергия.

Министри и дипломати от ЕС изразиха разочарование от начина, по който правителството на Байдън просто пренебрегва въздействието на своите вътрешни икономически политики върху европейските съюзници.

Когато лидерите на ЕС поставиха проблема пред Байдън за високите цени на газа в САЩ на срещата на Г-20 в Бали миналата седмица, американският президент просто не изглеждаше наясно с проблема, според високопоставен служител на ЕС, цитиран от Politico.

„Европейците са видимо разочаровани от липсата на предварителна информация и консултации“, каза Дейвид Клайман от мозъчния тръст Bruegel.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.