Разследвания и новини без цензура

петък, 12 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС подписа договор за 40 милиона дози ваксини срещу птичи грип за гражданите на 15 държави членки

Въпреки че до момента няма регистриран случай на предаване на вируса на птичи грип от човек на човек, ЕС подписа договор за осигуряване на над 40 милиона дози от превантивна ваксина срещу птичи грип за 15 държави членки, като първите доставки ще бъдат насочени към Финландия, съобщиха представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Сделката осигурява до 665 000 дози от австралийския производител на ваксини CSL Seqirus и включва опция за още 40 милиона ваксини за максимум четири години. Ваксините ще бъдат осигурени съвместно от отдела за спешни здравни грижи HERA на Еврокомисията и 15 държави в ЕС и Европейското икономическо пространство.

Дозите са предназначени за тези, които са най-изложени на вируса, като работници в птицеферми и ветеринарни лекари. Съединените щати, Канада и Великобритания също са в процес на осигуряване на дози превантивни ваксини.

„Що се отнася до птичия грип, ние непрекъснато и активно наблюдаваме ситуацията… и утре, с нашите държави членки, гарантираме достъп до над 40 милиона дози ваксина срещу птичи грип, за да защитим най-изложените. Доставки до страни, които имат незабавните нужди вече са на път“, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес пред Ройтерс.

Вирусът H5N1 се разпространи в повечето щати на САЩ, засягайки предимно домашните птици, а през последните месеци над 80 ферми за мляко.

Досега няма потвърдени случая на предаване на вируса от човек на човек и само трима души в САЩ са били заразени след контакт със заразени говеда от 1 април досега.

Няма активни случаи при хора или при говеда в ЕС към началото на юни според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

„Предаването на хората остава рядко събитие и досега не е наблюдавано трайно предаване между хора“, каза ECDC в седмичен доклад за 1-7 юни. – „Рискът от предаване на зоонотичен грип на широката общественост в страните от ЕС/Европейското икономическо пространство се счита за нисък.“

Комисията, чрез HERA, вече е осигурила 111 милиона дози от GSK и Seqirus от ваксини срещу пандемичен грип, които могат да бъдат адаптирани към всеки преобладаващ грипен щам.

Финландия планира да предложи превантивна ваксинация срещу птичи грип още следващата седмица на някои работници, които са били изложени на контакт с животни, съобщиха здравните власти, което я прави първата страна в света, направила това.

Скандинавската страна е закупила ваксини за 10 000 души, всяка от които се състои от две инжекции, като част от съвместна доставка на ЕС за до 40 милиона дози за 15 държави членки от производителя CSL Seqirus.

Австралийската компания в изявление до Ройтерс каза, че Финландия ще бъде първата страна, която ще пусне ваксината.

„Ваксината ще бъде предложена на лица на възраст над 18 години, които са изложени на повишен риск от заразяване с птичи грип заради тяхната работа или други обстоятелства“, се казва в изявление на Финландския институт за здравеопазване и социални грижи (THL).

Щамът H5N1 на птичия грип е убил или причинил унищожаването на стотици милиони домашни птици в световен мащаб през последните години и все повече се разпространява сред бозайници, включително крави в Съединените щати.

Финландия не е открила вируса при хора, каза THL.

Въпреки това страната е нетърпелива да въведе ваксинации предвид рисковете от предаване заради фермите за кожи, е обяснението на финландските здравни власти.

„Условията във Финландия са много различни, тъй като имаме ферми за кожи, където животните могат да попаднат в контакт с дивата природа“, каза пред Ройтерс главният лекар Хана Нохинек от Финландския институт за здраве и хуманно отношение (THL).

Разпространените огнища на птичи грип сред норки и лисици във финландските ферми от открит тип за кожи доведоха до умъртвяването миналата година на около 485 000 животни, за да се спре разпространението на вируса сред животните.

Още по темата: “Мога да го направя силно заразен за хората, птичият грип ще е Голямата пандемия“ – бившият директор на CDC 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.