Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

След забраната и на руската тоалетна хартия ЕС приключи със санкциите срещу Москва

Европейският съюз е изчерпал възможностите си за по-нататъшни икономически ограничения срещу Русия, съобщи „Файненшъл Таймс“, позовавайки се на служители на ЕС.

Евросъюзът досега е приел десет пакета санкции в отговор на конфликта в Украйна и в момента работи по единадесети пакет от наказателни мерки срещу Москва. Срещите между Европейската комисия и представители на държавите членки за неофициално обсъждане на нови действия ще започнат в петък, пише „Файненшъл Таймс“

Длъжностни лица, работещи по по-нататъшни санкции, заявиха пред изданието, че те вероятно ще бъдат ограничени до разширяване на списъка на лицата, подлежащи на замразяване на активи и забрани за пътуване.

Повечето официални лица признават, че тези части от руската икономика, които са останали несанкционирани, са части, без които една или повече държави-членки на ЕС „не могат да живеят“ и ако се предложат такива санкции, тези държави ще наложат вето.

„Приключихме“, каза един от служителите пред „Файненшъл Таймс“ и добави: „Ако приемем повече санкции, ще има повече изключения, отколкото мерки“.

Съобщава се, че новите ограничения могат да бъдат насочени към износа на ядрено гориво и услуги от Русия, но на тях ще се противопоставят някои държави-членки, като Франция, Унгария и други.

Широкообхватните санкции на ЕС са насочени към различни сектори на руската икономика, както и към физически и юридически лица. Според „Файненшъл Таймс“ почти 1 500 души и повече от 500 предприятия в момента са обект на замразяване на активи и забрани за пътуване. В доклада се посочва, че ограничителните мерки на ЕС са забранили двустранните търговски потоци на стойност над 135 милиарда евро, включително вноса на енергия от Русия, както и износа на технологии, машини и електронни стоки. Около 21.5 милиарда евро активи, принадлежащи на санкционирани физически и юридически лица, бяха замразени, заедно с 300 милиарда евро резерви на руската централна банка.

Много икономисти и политици обаче твърдят, че ембаргото вреди повече на Запада, отколкото на Москва.

Унгарският президент Виктор Орбан многократно призова за промяна на „провалената политика на Брюксел“, отбелязвайки, че санкциите „не изпълниха надеждите, които бяха приписани на тях“, докато Европа „бавно кърви“.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.