Разследвания и новини без цензура

неделя, 2 април, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС разрешава на България да изнася бензин само за Украйна

България ще може да изнася бензин само за Украйна. С новото решение на Съвета на ЕС се разширяват санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Според текста, публикуван в Официалния вестник на ЕС, България ще може да изнася нефтопродукти, произведени от руски петрол, само, ако са за Украйна или за тях няма пазар в страната.

Новата забрана влиза в сила от 5 февруари 2023 г. Дали това ще ограничи работата на бургаската рафинерия тепърва ще стане ясно. “Сега анализираме ситуацията и водим консултации”, каза Илшат Шарафутдинов, председател на УС на “Лукойл Нефтохим Бургас”, цитиран от БТА.

България договори дерогация и може да внася руски петрол до края на 2024 г. Изключение от общата забрана за внос на руски нефт са договорили и Унгария и Словакия. Тези дерогации са насочени към осигуряването на стабилни доставки за държавите членки, без да се нарушава лоялната конкуренция между тях, пише в решението на Съвета на ЕС.

Подобно на държавите страни членки, внасящи руски нефт по тръбопровод, България не може да продава нефтопродукти, получени от руски нефт, на купувачи в други държави членки или в трети държави, гласи официалното решение. Но в дух на солидарност с Украйна е целесъобразно да се разреши на Унгария, Словакия и България да изнасят за Украйна някои рафинирани нефтопродукти, получени от руски нефт, допълват от Съвета на ЕС.

Заради новите санкции срещу ЕС след 5 февруари догодина българските компетентни органи могат да разрешат износа за Украйна на рафинирани нефтопродукти, получени от руски нефт. Може да бъде разрешен и износът за страни извън ЕС на нефтопродукти, които не могат да бъдат съхранявани в България поради рискове за околната среда и за безопасността, гласи официалното решение.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.