Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС разрешава на България да изнася бензин само за Украйна

България ще може да изнася бензин само за Украйна. С новото решение на Съвета на ЕС се разширяват санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Според текста, публикуван в Официалния вестник на ЕС, България ще може да изнася нефтопродукти, произведени от руски петрол, само, ако са за Украйна или за тях няма пазар в страната.

Новата забрана влиза в сила от 5 февруари 2023 г. Дали това ще ограничи работата на бургаската рафинерия тепърва ще стане ясно. “Сега анализираме ситуацията и водим консултации”, каза Илшат Шарафутдинов, председател на УС на “Лукойл Нефтохим Бургас”, цитиран от БТА.

България договори дерогация и може да внася руски петрол до края на 2024 г. Изключение от общата забрана за внос на руски нефт са договорили и Унгария и Словакия. Тези дерогации са насочени към осигуряването на стабилни доставки за държавите членки, без да се нарушава лоялната конкуренция между тях, пише в решението на Съвета на ЕС.

Подобно на държавите страни членки, внасящи руски нефт по тръбопровод, България не може да продава нефтопродукти, получени от руски нефт, на купувачи в други държави членки или в трети държави, гласи официалното решение. Но в дух на солидарност с Украйна е целесъобразно да се разреши на Унгария, Словакия и България да изнасят за Украйна някои рафинирани нефтопродукти, получени от руски нефт, допълват от Съвета на ЕС.

Заради новите санкции срещу ЕС след 5 февруари догодина българските компетентни органи могат да разрешат износа за Украйна на рафинирани нефтопродукти, получени от руски нефт. Може да бъде разрешен и износът за страни извън ЕС на нефтопродукти, които не могат да бъдат съхранявани в България поради рискове за околната среда и за безопасността, гласи официалното решение.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.