Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС реже Украйна за бързо присъединяванe: Politico

Украинският премиер Денис Шмихал поиска Украйна да стане член на ЕС до две години. Проблемът? Никой в ​​ЕС не смята, че това е реалистично, съобщи белгийският вестник Politico.

В петък ще се проведе среща между представители на ЕС и Киев във връзка с искането на Украйна за ускорено приемане в Евросъюза.

Самият Шмихал налага строг срок. „Имаме много амбициозен план да се присъединим към Европейския съюз през следващите две години“, каза той пред Politico. „Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече можем да имаме този предварителен етап от преговорите“, каза той.

Това хвърля ръкавица към Брюксел, който се опитва да запази украинското членство като много по-далечна концепция.

Френският президент Еманюел Макрон каза миналата година, че може да минат „десетилетия“, преди Украйна да се присъедини. Дори лидерите на ЕС, които подкрепиха предоставянето на статут на кандидат-член на Украйна на срещата си на върха през юни миналата година, насаме признават, че перспективата за действително присъединяване на страната е след доста години (и може да е една от причините да подкрепят идеята на първо място.) В крайна сметка, страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от много години, в случая с Анкара от 1999 г.

Мнозина твърдят, че Брюксел носи особена отговорност пред Киев. Вълната от недоволство на украинците от решението на президента Виктор Янукович да се оттегли от споразумението за политическо и икономическо асоцииране с ЕС прерасна в протести, подкрепени от САЩ и ЕС. Събитията, станали известни като Евромайдан през 2014 г., доведоха до смяната на властта в страната. Според президентa на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: Украйна е „единствената страна, в която хората са били застреляни, защото са се увили в европейско знаме“.

Близките съюзници на Украйна в ЕС като Полша и балтийските страни силно подкрепят стремежа на Киев за членство. Много от държавите от „старата гвардия“ на ЕС обаче са много по-предпазливи, тъй като Украйна – глобална селскостопанска суперсила – може да намали собствените им правомощия и предимства. Украйна и Полша – с общо население от 80 милиона – биха могли да се обединят, за да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, а някои твърдят, че Киев би бил прекомерно източване на бюджета на ЕС, коментира Politico.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.