Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС ще конфискува коли, телефони, тоалетна хартия и сапун от руснаци

На руските граждани е забранено да вземат лични вещи със себе си, когато пътуват до ЕС, съобщи Европейската комисия. Стоки, вариращи от лични автомобили и смартфони до сапун и дори тоалетна хартия, са санкционирани и по тази причина не могат да бъдат внасяни в блока дори временно или по време на туристически пътувания.

Последният набор от отговори на „често задаваните въпроси“ от Европейската комисия, публикуван в петък, специално се фокусира върху руските автомобили. „Няма значение дали използването на превозните средства е частно или търговско“, стига те да попадат в категорията на санкционираните стоки, се казва в съобщението.

Забраната обхваща „превозни средства с руски регистрационен номер“ и „регистрирани в Русия“, се казва в изявлението на комисията, като се добавя, че продължителността на евентуалния престой на автомобил в ЕС „не е от значение“. Уточнението дойде след поредица от инциденти, при които германските митнически власти конфискуваха частни руски автомобили, влизащи в страната.

Тогава Москва обвини Берлин в „кражба“ на руски автомобили и предупреди гражданите си да не влизат с колите си в Германия. Германските власти обясниха действията си, като се позоваха на санкциите, наложени срещу Русия.

В разяснението от петък на Европейската комисия се казва, че не само автомобилите, но и широк спектър от други лични стоки също подлежат на санкции, ако произхождат от Русия. На въпрос дали руските граждани могат временно да внасят лични стоки и превозни средства в ЕС, включително когато пътуват като туристи, Брюксел каза „не“, добавяйки, че всичко, посочено в приложение XXI към регламента на ЕС за санкции срещу Русия, е забранено.

В приложението са изброени повече от 180 категории стоки, които освен лични превозни средства, включват телефони, камери, дамско облекло, различни видове чанти, обувки, сапун, парфюмерия и дори тоалетна хартия.

Още по темата: След забраната и на руската тоалетна хартия ЕС приключи със санкциите срещу Москва 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.