Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС ще разреши на правителствата да шпионират журналисти „в името на националната сигурност“

Европейският съюз (ЕС) е готов да одобри нов закон, който ще позволи на правителствата да шпионират журналисти в името на националната сигурност.

Законодателството ще разшири правните „вратички“, които позволяват на правителствата да инсталират шпионски софтуер на телефоните и компютрите на журналисти, включително репортери, работещи в ЕС, предупредиха активисти за свободата на словото, цитирани от „Дейли мейл“.

Законодателният проект, който беше съгласуван от посланиците в Брюксел, разширява обхвата на изключенията за „национална сигурност“ извън тези, определини досега – тероризъм и заплахи за националната сигурност.

Това ще позволи на правителствата на ЕС да използват широк спектър от предполагаеми престъпления, вариращи от убийство, кражба до музикално пиратство, като правно оправдание за използването на шпионски софтуер за наблюдение на репортери.

Защитниците на свободата на медиите предупредиха, че промените в последната минута, поискани от Франция, могат да „отворят вратата за всякакви злоупотреби.

Всяко едно от 32-те престъпления, изброени в заповедта за арест в ЕС, заедно с всяко престъпление, което може да доведе до присъда над пет години затвор, могат да бъдат използвани съгласно новия проектозакон.

Активисти разкритикуваха проектозакона, тъй като предупредиха, че може да представлява заплаха за свободата на медиите и да има „смразяващ ефект“ върху лицата, подаващи сигнали на журналистите.

Джули Майерчак, брюкселски директор на „Репортери без граници“, каза: „Възможността за наблюдение на журналисти в името на националната сигурност е отворена врата за всякакви злоупотреби.“

Ренате Шрьодер, директор на Европейската федерация на журналистите, осъди „опасните вратички“ в закона и каза, че изключенията нанасят „удар върху свободата на медиите“.

„Това излага журналистите на още по-голям риск и освен това създава смразяващ ефект върху подателите на сигнали и други източници“, каза тя.

Посланиците на ЕС ще отнесат проектозакона в Европейския парламент за гласуване на окончателния текст.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, приветства споразумението на страните-членки на блока и призова проектът да стане закон скоро.

Още по темата: ЕK налага още по-голяма цензура в социалните мрежи и Google и високи глоби за „дезинформация“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.