Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ЕС ще възстанови на България само половината от стойността на оръжейната помощ за Украйна

България ще получи 59% обезщетение за предоставената помощ на Украйна в периода юли – ноември 2022 г. Това посочват от Министерството на отбраната (МО) в отговор на запитване на БТА по закона за достъп до обществена информация. Зададеният въпрос е на каква стойност е финансовото обезщетение, което България ще получи чрез финансовия инструмент на Европейския съюз (ЕС) European Реасе Facility (EPF), за предоставената на Украйна техника, въоръжение и хуманитарна помощ.

За периода юли – ноември 2022 г. МО на България е предоставило помощ от медицински комплекти и комплекти зимни облекла и обувки в размер на 1 099 464,22 лв. и съответно, по процедурата на ЕС, министерството е кандидатствало за възстановяване, посочват от ведомството в своя отговор.

„Комитетът на Европейския инструмент за мир (EPF) е постигнал съгласие и е одобрил мерки за помощ за украинските въоръжени сили (UAF). Взето е решение възстановяването на извършените разходи, свързани с доставките в подкрепа на Украйна, спрямо страните доставчици да се извършва на траншове. Проведени са консултации, в резултат на които комитетът на EPF е взел решение за 59% възстановяване на сумите, посочени в Delivery Certifcate, в рамките на Транш 3 за несмъртоносното оборудване, доставено в края на 2022 г. по мерките за помощ в подкрепа на Украйна“, гласи още отговорът на МО.

По време на проведените консултации е взето решение стойностите на извършените разходи да се възстановяват в периода 2024 – 2025 г. по 20%, 2026 г. и 2027 г., съответно по 30%.

От Министерството на отбраната отбелязват, че комитетът на EPF не е взел решение за процентното възстановяване на сумите на страната ни за оказаната военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, извършена в началото на 2023 г.

Още през януари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд.

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.