Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Pfizer иска ЕС да плаща за поръчани ваксини, които никога няма да бъдат произведени

Pfizer се съгласи да удължи договора за ваксини срещу Ковид с ЕС с още 3 г. – от 2023 г. до 2026 г., съобщи Ройтерс, като цитира информация на FT.

Фармацевтичната компания е предложила да намали броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката на ваксините. Според ревизираните условия Pfizer иска плащане за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени, съобщи FT.

„Работейки заедно, ние постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на нашия договор във времето далеч след 2023 г. и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози“, каза в изявление еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

„Ако искаме да променим доставките на ваксини, имаме нужда от сделка“, добави Кириакидес.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните-членки на частна среща, според FT. Те срещнаха съпротива от четири страни членки, сред които България.

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването на България, каза, че страната му заедно с Полша, Унгария и Литва са против предложената сделка за излишъка от ваксини.

Меджидиев добави, че смята, че останалите-членки на ЕС също няма да подкрепят предложената сделка в сегашния й вид.

„Предложеното от Pfizer изменение на споразумението с ЕС е очевидно неприемливо за нас предвид критичната ситуация на свръхпредлагане на ваксини в България и неоправдана финансова тежест за продукти, предназначени за унищожаване“, каза Меджидиев.

„Призоваваме Комисията да се върне на масата за преговори, като вземе изцяло предвид дадения мандат. Докато не бъде намерено решение, всички доставки трябва да бъдат спрени“, каза той.

Pfizer все още не е коментирал информацията.

Според Ройтерс дискусиите са включвали възможността Pfizer да намали до 500 милиона дози ваксина срещу COVID-19, които ЕС се е ангажирал да купи тази година в замяна на по-висока цена.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.